2010-ben a francia gasztronómia felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára, ezért 2011 óta minden évben szeptember 4. hétvégéjén megrendezik a gasztronómia ünnepét – no nem mintha az év többi részében nem fordítanának elég figyelmet a konyhaművészetre.

Az UNESCO szakértői szerint a francia gasztronómia és annak rituáléi, illetve külalakja egyedülálló, 2010-ben pedig első alkalommal fordult elő, hogy az UNESCO gasztronómiával kapcsolatos kulturális örökséget vett fel a listájára.

A gasztronómia ünnepe egy nemzeti, ünnepélyes esemény, mely jól illusztrálja majd a francia gasztronómia gazdagságát és változatosságát. A Zene Ünnepének népszerűségén felbuzdulva hasonló sikereket remélnek ettől az eseménytől is, amely Franciaország-szerte az ország konyháját, termékeit és az étkezés művészetét hivatott ünnepelni.

A tavalyi évben a gasztronómia több mint 150 000 szakmai képviselője közel 3800 programmal várta az érdeklődőket. A franciák 95 %-a véli úgy, hogy a gasztronómia a nemzeti identitás része. Naponta átlagosan 96 percet szánnak ételeik elkészítésére és elfogyasztására és 55 %-uk családjukkal vagy barátaikkal közösen költik el a napi étkezésüket, és közel 4000 francia blog foglalkozik a témával.

A Gasztronómia Ünnepét minden évben egy speciális témakör köré szervezik, számos szervezett és spontán program várja az érdeklődőket: a séfek az utcán is főzni fognak és speciális ünnepi menükkel várják az ínyenceket, lesz „Főző Rally” és kulináris kincsvadászat is.

Az étkezés a francia identitás része, amely hozzájárul a világ kulturális sokszínűségéhez. A francia gasztronómia lényege leginkább a kiváló minőségű, helyi termékek felhasználásában, az ízek harmóniájában, a fogások figyelmes megválasztásában, a borok és az ételek összepárosításában, az esztétikus megjelenésben és terítésben rejlik. Az ínyenc étkezésnek van egy tiszteletben tartandó sorrendje: aperitiffel kezdődik, melyet az előétel majd a hal vagy húsétel követ, ezután a sajt és a desszert következik és végül egy emésztést elősegítő itallal végződik.

2013-as programok

A III. Gasztronómia Ünnepe 2013. szeptember 20-22-ig tart, Thierry Marx híres francia séf védnöksége alatt.

Thierry Marx a Taillevent étteremben kezdte segédként, majd a Robuchon-nél és a Chapel-nél folytatta tanulmányait. Saját konyhája ízekben gazdag, munkájára hatással volt Bernard Loiseau is. Első Michelin csillagát a Pauillac-i Château de Cordeillan-Bages éttermében kapta 1996-ban, majd a másodikat 1999-ben. Thierry Marx a francia M6 főző show-jának a Top Chef zsűritagja, a molekuláris gasztronómia egyik fő alakja, a Francia Lovagrend (Chevalier des Arts et Lettres) kitüntetettje. Étterme a Sur-mesure by Thierry Marx két Michelin csillagot is kapott 2012-ben.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés