A törkölypálinka a köztudatban még mindig úgy él, mint a jó gyümölcspálinkák felkarolt mostohatestvére. Pedig egyre több hazai és nemzetközi versenyen arat sikert. Lassan, de biztosan igazzá válik – aki nem szereti a törkölypálinkát, az még nem kóstolta.

Forrás: turizmus.com

A törköly nagyon érzékeny, kellő gondoskodást és szakértelmet kíván. Ahhoz, hogy kiváló minőségű legyen a palackba kerülő nedű, egy hosszú úton kell végigmenni, ahol kis alakításokkal variálható a végső karakter. Először meg kell bizonyosodni arról, hogy csak a kiváló törköly kerül a pálinkafőzőbe, az erjedt törköly elecetesedhet a meleg vagy a nem megfelelő tárolás következtében, amiből utána lehetetlen jó pálinkát főzni. Ha hibás törköly kerül a gépezetbe, annak rossz íze lesz – pont olyan, mint amilyet nagyapáink főztek tavasszal a kert végében, miután a törköly egész télen a sarokban aszalódott. Ha már a híres nagyapáknál tartunk - a hozzáadott cukrot a Pálinkatörvény és a pálinkamesterek profizmusa is tiltja, egy kiváló törkölypálinka natúr, színtiszta törkölyből készül, nem kell mesterségesen befolyásolni az ízét.

A híres törköly íz: A karakteres, letisztult harmónia a tiszta, kizárólag szőlőtörkölyből készülő törkölypálinka sajátossága. A törköly ízét, zamatosságát a szőlő típusa, a benne lévő magmennyiség és a lepárlás előtt hozzá adott borseprő arányának módosításával lehet szabályozni (100 kg törkölyhöz max. 25 kg borseprő adható). A borseprő nagyban befolyásolja a párlat karakterét. Minél több a törkölypálinkában a borseprő, annál kevésbé lesz törköly ízű. A nagy törkölypálinkákat kizárólag törkölyből főzik, ugyanis így jön ki az igazi jelleme. Természetesen van, aki a lágyabb ízeket kedveli és nem rajong a karakteres törköly ízért - nekik kedvez az, hogy a Pálinkatörvény megengedi a borseprő használatát a törkölyfőzésnél. Ennek hozzáadásával egy gurulósabb, lágyabb és íz gazdagabb pálinkát kapunk, ami inkább a borpárlatra hasonlít karakterisztikájában. A szőlőmag arányával is lehet játszani, hiszen minél több szőlőmagot hagyunk benne, annál olajasabb, zamatosabb lesz a pálinka. Kevesebb maggal csökken a pálinka törköly íze, lágyítható a végső jellem.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés