Farsangi Torkos Csütörtök 2013




2013-ban, nyolcadik alkalommal is sikeres volt a Torkos Csütörtök akció: mintegy 130 ezer vendég torkoskodott 839 hazai étteremben. Vendég és vendéglátó egyaránt kedveli, várja az akciót, a vendéglátóhelyek a forgalom hosszú távú növekedésében bíznak. A Magyar Turizmus Zrt. marketingtevékenységét, a hirdetéseket, a honlapot jónak értékelték az éttermek. A résztvevők túlnyomó többsége jövőre sem akar kimaradni, és sokan igénylik a hasonló akciókat.

A Farsangi Torkos Csütörtök akcióhoz azok a vendéglátói-pari egységek csatlakozhattak, amelyek vállalták, hogy helyben fogyasztó vendégeiknek 2013. január 31-én teljes nyitvatartási idejük alatt 50%-os kedvezményt biztosítanak az étel- és italfogyasztás végösszegéből. Az akcióra ezúttal azért nem a néphagyomány szerinti, a hamvazószerdát követő napon került sor, mivel az épp – az étterembe járás szempontjából szintén népszerű – Valentin (Bálint) napra esett. A Magyar Turizmus Zrt. és a NetPincér korábbi sikeres együttműködésének köszönhetően az akció hivatalos weboldala továbbra is a www.torkoscsütörtök.hu (vagy www.torkoscsutortok.hu) volt. A kínálat széles volt ezúttal is: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig országszerte több száz étterem közül választhattak az érdeklődő ínyencek.

100-ból 72 részt vevő étterem vidéki volt
A válaszadó éttermek 26,4%-a Budapesten, 54,0%-a vidéki városokban, 19,5%-a pedig egyéb településen várta a vendégeket. Ezek az arányok nagyságrendileg megegyeznek a 2012-es eredményekkel. 2013-ban az éttermek 21,6%-a első ízben csatlakozott az akcióhoz, ami azt jelzi, hogy arányaiban több a „visszatérő” partner.
A „tapasztalt” éttermek 43,2%-a számolt be arról, hogy a korábbi akciók hatására bővült a vendégkörük, vagyis az akció iránt érdeklődő vendégek máskor is felkeresték őket.

Átlagosan 173 torkoskodót fogadtak az éttermek, tízből nyolcan előzetesen bejelentkeztek
A (Farsangi) Torkos Csütörtök ismertségét, a promóció eredményességét jelzi, hogy a vendégek többsége – 77,6%-a – az étterembe érkezéskor már tudott az akcióról. Egy válaszadó étterem átlagosan 173 főt látott vendégül Torkos Csütörtökön, de természetesen ebben igen nagy eltérések voltak. A résztvevő éttermek számát figyelembe véve, az MT Zrt. becslése szerint
2013. január 31-én összesen körülbelül 130 ezren torkoskodtak. Az éttermek munkáját is megkönnyíti, hogy a vendégek több mint 82,4%-a előzetesen asztalt is foglalt. 

Jóval kedvezőbb forgalom és bevételek
Az étteremtulajdonosok túlnyomó többsége kedvező forgalomi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be. Minden 100 étteremből 68 jóval kedvezőbb, további
27 kedvezőbb vendégforgalomról adott számot, mint ahogy ez egy átlagos januári napon várható.
A realizált bevételek tekintetében – a nyújtott kedvezmények ellenére is – pozitívan nyilatkoztak: az éttermek 43,0%-a számára a bevételek jóval kedvezőbben, további 42,5%-a számára kedvezőbben alakultak ezen a napon. Teltház miatt az éttermek 56,2%-ának kellett visszautasítania vendégeket a Farsangi Torkos Csütörtökön.
 
Elégedett vendégekről számoltak be az éttermek
A fogyasztói visszajelzések, amelyekről az éttermek harmada számolt be, döntően pozitívak voltak. A vendégek jó kezdeményezésnek tartják a Torkos Csütörtököt, és – bár ez egy naphoz kötődik – szívesen vennének igénybe hasonló kedvezményeket az év más napjain is. Az ételek és italok mellett általában a kiszolgálással is elégedettek voltak a vendégek. (Néhány étterem ezt saját kérdőíves felméréssel vizsgálta.) Negatívumokról alig-alig szólnak az éttermek válaszai, mindössze a hosszabb várakozási időt és a foglalás nehézségeit említették páran. 2013-ban összesen 2100 vendég adott értékelést a Netpincér oldalain, ők az iskolai osztályozáshoz hasonlóan ötfokozatú skálán 4,48-ra értékelték elégedettségüket, ami jó, és az előző évekhez képest javuló értékelést jelent.

A vendéglátóhelyek többsége a Magyar Turizmus Zrt.-től értesült az akcióról
A résztvevők 49,9%-a a Magyar Turizmus Zrt. közvetlen megkeresése révén, 8,8%-a pedig az MT Zrt. regionális marketingigazgatóságain keresztül értesült az akcióról. Az akciót hirdető honlapok közül a Magyar Turizmus Zrt. és a Netpincér által működtetett www.torkoscsutortok.hu / www.torkoscsütörtök.hu oldal bizonyult a legsikeresebbnek (41,0% említette), ezt a netpincer.hu követi 12,0%-kal. A szakmai sajtónak és a Metró Kereskedelmi Kft. tájékoztatásának is sokat köszönhet az akció. Az összes válaszadó kilenctizede megfelelőnek találta a www.torkoscsutortok.hu / www.torkoscsütörtök.hu honlapot.
? Az éttermek fele saját csatornáin is hirdette az akciót
A Torkos Csütörtök akciót a Magyar Turizmus Zrt. megfelelőnek ítélt promóciója (80,8%) mellett, hasonlóan 2012-höz, a válaszadó éttermek fele (57,3%) önállóan is hirdette. A vendéglátóhelyek leggyakrabban saját Facebook oldalt és honlapot, szórólapot, a helyi médiumokat (nyomtatott sajtó, TV), figyelemfelkeltő/megállító táblát, saját plakátot, direct mail akciót és online hirdetést használtak. Volt, aki egész éves gasztronómiai sorozatának keretébe illesztette az akciót, többen pedig a közösségi oldalakat emelték ki, illetve a törzsvendégek személyes értesítését. A közösségi oldalak és általában az online eszközök egyre nagyobb mértékű térnyerése egyértelműen megfigyelhető az elmúlt évek során.

Az éttermek a vendégkör bővülésében bíznak
Az akciót közvetlenül követő napok forgalomnövekedésében a válaszadók 29,3%-a bízik, a hosszú távú hatásban, vagyis a vendégkör bővülésében 54,7%-uk. 

A többség szívesen részt venne hasonló akcióban máskor is
Az éttermek a jövőben is szívesen csatlakoznának a Magyar Turizmus Zrt. marketingakcióihoz: minden 100 válaszadó étteremből 91 a jövőben is szívesen venne részt hasonló akcióban. Az éttermek többsége nyereséggel zárta a napot, és azok számára is, akik ezen a napon kisebb nyereséget realizáltak, ezt kompenzálja az étterem megjelenése a különböző promóciós felületeken.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés