Montepulciano tavaly szeptemberi sikeres bemutatkozása után április közepén egész Toszkánából érkeztek borászatok Budapestre, új partnereket keresve.

Forrás: turizmus.com |

A VinCE magazin szervezésében létrejött bemutatón a Corinthia Hotel Budepestben természetesen a sangiovese dominált, a fehérekből leginkább trebbianót és malvasia biancát lehetett kóstolni. Felvonult számos brunellót (Montepulciano eredetvédett, csak 100 % sangioveséből készülő bora) kínáló termelő, de a szintén Toszkánában eredetvédett chiantiból is széles volt a választék. A nap során az érdeklődők mesterkurzuson is kóstolhatták Közép-Olaszország jellegzetes borait.

A Siena tartományban található Nittardit maga Michelangelo alapította, aki ugyan a borkészítésben nem vett részt, ám a borászat hírnevének megalapozásában sokat segített a II. Gyula pápának ajándékozott tétellel. A művész örökségét a tulajdonosok most is ápolják: címkéiket és csomagolópapírjukat minden évben neves művészek – többek közt Yoko Ono és Hungertwasser – segítségével újítják meg. Ám maguk a borok is kiválóak, amit többek közt az is bizonyít, hogy Nectar Dei nevű cuvée-jük a Singapore Airlines first classának szortimentjébe is bekerült.

Számos borászat vendéglátással és szálláshellyel kiegészülve várja a látogatókat, ilyen például a Badia A Coltibuono, amely egy egykori apátságban kínál 14 szobával és 4 apartmannal rendelkező borhotelt, és rendszeresen főzőiskolát is szervez. Utóbbi a Crociani borászatban is fellelhető, míg a La Castellina szintén egy történelmi épületben kialakított szálláshelyet kínál. A Poggia Al Gello organikus ültetvényein egy ősi toszkán szőlőfajtát, a pugnitellot is termelik, emellett olívaolajat is készítenek. Szintén bioműveléssel készülnek a Poggio Foco borai, akinek kínálatában számos francia fajta is megjelenik, a Val di Toro borászat különleges fehér Auramarisába pedig vermentino és grechetto kerül.

Fotó: Talabér Géza




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés