Negyedik alkalommal készült el a szekszárdi borászok összefogásában a borvidék tradicionális sillere, a fuxli, amely idén tíz verzióban érhető el. A rozénál erősebb (hosszabb ideig héjon áztatott) borfajta az előírás szerint legalább fele részt kékfrankost vagy kadarkát tartalmaz, és a maradéknak is szekszárdi fajtákból kell állnia. Heimann Zoltán, a borvidék elnöke szerint az akció a márkanévépítés része, ugyanakkor a borászok együttműködését is kiválóan példázza. A fuxlit készítők ugyanis közös címkével jelennek meg, amelyen egymást is ajánlják, és a fuxli címre pályázó borokat is együtt kóstolják, a nevet végül azon tételek viselhetik, amelyek a tagok 75 százalékának elnyerik tetszését.

Fotó: kadarka.net/Kiss Árpád

Idén a 12 benevezett tételből 10-et fogadtak el, de ennek oka leginkább a tavalyi időjárásban keresendő. A borászatok – Eszterbauer Borászat, Göndöcs Lajos, Heimann Családi Birtok, Márkvárt Pince, Merfelsz Pince, Mészáros Pál Borház és Pince, Prantner Pince, Pósta Borház, Sebestyén Pince és Takler Pince – számos verzióban készítették a fuxlit, amely önmagában is kiváló ital, de fröccsként is nagyon ajánlják.

A fuxlik elérhetőek többek közt a bemutatónak is helyet adó Vino Piano bárban, illetve hamarosan a Bortársaság kínálatában.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés