Hagyományteremtő céllal musthajót indított a közös Olaszrizling szüretelés megkezdésekor a balatoni pincészetek képviselőiből álló Badacsonyi Kör csütörtökön Badacsonyból, öt balatoni borászat szőlőjének összeöntésével készítettek mustot a fedélzeten.

 A tó közepén egy vitorlás hajón bejelentették, hogy kezdeményeznek egy nemzetközi Olaszrizling fajtaversenyt, amelyet a szőlő másik meghatározó balatoni borvidékével, Csopakkal karöltve rendeznének meg jövőre.
Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője hangsúlyozta, hogy a közös Olaszrizling szürettel a balatoni borrégió összefogását kívánják demonstrálni, és szeretnék felhívni a szakma és a borkedvelők figyelmét arra, hogy az országban legnagyobb terülten termesztett szőlőfajta borából, az Olaszrizlingből nemzetközi szinten is a legkiválóbb sajtbor válhat.
"Ebben a borban évtizedek óta kihasználatlan, rendkívüli lehetőség rejlik" - fogalmazott Kardos Gábor, a Szeremley birtok szakembere. Mint elmondta, a továbblépésben egyelőre komoly akadály, hogy igen kiegyenlítetlen a különböző termőterületeken készülő bor minősége. A magasabb minőség megteremtéséért elsőként egy több borrégió képviselőjéből felálló grémiumot és az általuk meghatározott fajtavédjegy kialakítását kezdeményezik, majd a szőlőfajta névváltoztatását is. A történelmi Magyarország fajtájának számító Olaszrizling neve ugyanis félrevezető a piacon. A kör tagjai helyette a szőlő másik magyar nevét, a Nemesrizlinget honosítanák meg, de erről a többi borrégióval egyeztetve lehet majd dönteni - tette hozzá.
A tavaly a frissen alakult Badacsonyi Kör készítette el az ismert pincészetek által közösen szüretelt első borvidéki bort, akkor a Badacsonyi Kéknyelűből, amely hagyományt idén az Olaszrizlinggel folytatják.
Az öt alapító tagból - Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László, Váli Péter - álló Badacsonyi Kör idén új taggal, Borbély Tamással, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével bővült, akit felavattak a musthajón, majd a tó közepén frissen kipréselt közös olaszrizlingből egy-egy pohár mustot öntöttek a Balatonba szüreti "hálaadásként"

Forrás: MTI

 

Szüreti szokások és ételek




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés