A vendéglátásban, cukrászatban, pékségekben és még az italgyártásban is felhasználható köles népszerűsítését, eredményes újrahasznosítását tűzték ki célul a kölessel kapcsolatban jövő héten tartandó rendezvények szervezői.

A Köles reneszánsza címmel egész napos konferencia, tanácskozás, ismeretátadás, étel bemutató és kóstoló lesz október 25-én a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karának Alkotmány utca 9-11. szám alatti épületében. Az egyetemi, főiskolai tanárok, kutatók előadásai mellett a kóstoláson 14 féle köleses étel szerepel, melyeket a 40 éves fennállását ünneplő Tanyacsárda szakácsmestere, Garaczi János készít. A kölestortát feltalálója, Zila László mestercukrász, a kenyereket Ollé Sándor pékmester, a köleses sört Szilágyi András produkálja. Október 26-án pedig a Millenárison szerveződő Magyar Vidék Napja rendezvény keretében, a Vidéki Mustra piacon a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) köles recepteket tartalmazó prospektust osztogat, s a Válvölgye étterem tulajdonosa, Marton József mesterszakács által készített karcagi fordított köleskását meg is lehet kóstolni. Ugyancsak október 26-án a BGF tankonyhájában köles sütő-főző szemináriumot tartanak, elsősorban újságírók részére.

Minderről a kedden tartott sajtótájékoztatón értesülhettünk, melyen a társrendező BGF Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karának vezetői, a FATOSZ elnöke és a köles termékek előállítói mellett részt vett a rendezvénysorozatot kezdeményező Ómagyar Kultúra Baráti Társaság (OMT) főtitkára is. Ez a civil szervezet – akárcsak a FATOSZ – szorosan kötődik a BGF-hez, mert Benda Kálmán professzor vezetésével itt jött létre 1986-ban. A szervezet megalakulására és a 100 éve született Benda Kálmánra emlékező táblát október 25-én, a konferencia végén avatják fel a kar épületének bejáratánál.

A sajtótájékoztatón rengeteg információ hangzott el az ókori és középkori Magyarország egyik legfontosabb gabonájának számító, majd a kukorica, burgonya, rizs és a kenyérgabonák megjelenésével visszaszoruló köles jótékony élettani tulajdonságairól. Ez az egyetlen olyan gabonafélénk, mely a teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat is tartalmaz, lúgos kémhatású, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A konferencián pedig nem csak táplálkozási, de növénytermesztési, malomipari szempontból is foglalkoznak majd vele.

Szerző: Nagy Éva




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés