Átadták csütörtökön Szekszárdon, a Bati-keresztnél, a kék túra útvonal mentén épült kilátót, a Szekszárdi-dombság egyik legmagasabb pontján emelt építmény a Gemenc Zrt. legújabb turisztikai fejlesztése.

Forrás: MTI

A létesítményt Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára, Csonka Tibor, az erdőgazdaság vezérigazgatója és Ács Rezső, Szekszárd polgármestere avatta fel ünnepélyesen.

Csonka Tibor elmondta, hogy a 280 méter magas dombon épült kilátó egyedülálló turisztikai attrakció, ahonnan észak felé a Tolnai Hegyhát és a Dél-Mezőföld települései, dél-nyugatra a Völgység és a Kelet-Mecsek látható, és a távolban feltűnik Paks és Kalocsa is. A magaslat eddig nem ismert nézőpontból mutatja meg a szekszárdi borvidéket, és a Sárközt egészen Bajáig.

A dél-dunántúli kék túra, a Magyar Zarándokút és a Mária-út közelében elkészült, húsz méter magas  kilátó mellett parkolót, fedett pihenő helyet és tűzrakókat is építettek. A Szekszárdtól nyugatra elterülő, közel 600 hektáros sötétvölgyi erdőtömbben a Gemenc Zrt. bátaszéki erdészete pihenőhelyeket, forrásfoglalást, játszóhelyet magába foglaló kiránduló erdőt alakított ki az elmúlt években, ami eddig is a turisták kedvelt célpontja volt.

Csonka Tibor kitért arra is, hogy a Gemenc Zrt. kötelességének érzi, hogy védje és bemutassa a pannon táj értékeit. Az országos kék túra útvonalán, Nyári-legelő és Baja között két híd megépítésével alakítottak ki új turistaútvonalat. Az elmúlt évben Baján a kerékpáros, gyalogos és vízi túrázók számára hozták létre a gemenci vándorpontot,  Keselyűsben pedig átadták a Gemenc északi kapuját jelentő fogadó épületet.

A szekszárdi kilátó, amely gépkocsival, dűlőutakon is megközelíthető a középkorban elpusztult Bat község emlékére állított kereszt közelében magasodik.
A létesítményt 32,5 millió forintos beruházással, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap 26,5 millió forintos támogatásával építette a gemenci erdőgazdaság.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés