XVIII. Kadarka Nemzetközi Borverseny




Az idei évben március 22-én, XVIII. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön, az István Borházban a már hagyományosnak számító Nemzetközi Kadarka Borverseny. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Délvidékről, Erdélyből, s idén először már Bulgáriából is neveztek. 

A versenyre kizárólag Kadarka illetve Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni, fehér, rosé, siller és vörös színekben. A 142 nevezett bor közül 118 tiszta Kadarka bor volt, mely magasan meghaladta az eddigi mintaszámot. Idén neveztek először a versenyre pezsgővel és gyöngyöző borral.

XVIII. Kadarka Borverseny legszebb Kadarka díját a Koch-Vin Kft. (Hajós-Bajai borvidék), a második legszebb Kadarka díjat a Balla Géza Pincészet (Erdély, Ménesi borvidék), a harmadik legszebb Kadarka díjat pedig a Schieber Pincészet (Szekszárdi borvidék) nyerte el.

A Kadarka Kör felajánlott különdíját az István Borház kiskőrösi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Modern Kadarka” különdíját Kovács Mihály szekszárdi termelő nyerte el.

A Kadarka magyarországi meghonosodását, a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt, gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy része Kadarka szőlőfajta volt.

A Kadarka pályája az ipar és modern szőlőfajták miatt, valamint gazdaságtalan termesztése miatt mára már megtört, gyors hanyatlásnak indult. Hazánkban, Kiskőrösön és környékén volt - s van is a mai napig - a legtöbb Kadarka ültetvény.  Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt ezen kincsét. Mára már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, ezáltal újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.

„És igyék bort az, akinek pénze nincs, s az övé lesz a világon minden kincs.” (Petőfi Sándor)

 

XVIII. Kadarka Nemzetközi Borverseny eredményei érem szerint

Eredmények PDF-ben »

 




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés