MEDVEHAGYMAMÉZ

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

vadfokhagymaméz, cigányfokhagymaméz
Baranya megye, Mecsek
méz
pikáns aromájú, az édes íz mellett a hagymajelleget is diszkréten tartalmazó, igen tiszta fajtaméz, a méz-különlegességek iránt érdeklődők igazi csemegéje.
A medvehagymaméz színe világossárga, olykor enyhe zöldes árnyalattal. A frissen pergetett méz kissé hagymaszagú, amely később, a tárolás során megszűnik. A méz aromája kellemes, üde. A méhek a medvehagyma (Allium ursinum L., Liliaceae) nektárjából gyűjtik.
A medvehagyma valószínűleg már a legutóbbi jégkorszak (Würm) idején is jelen volt a Kárpát-medencében, sőt a mainál nagyobb területen terjedt el. Korábban összefüggő áreája mára már szétszakadt, és csak elszigetelt foltokban tenyészik a hűvösebb, nyirkosabb vidékeken, többnyire a hegyekben. A Dél- Dunántúlon tavasszal hatalmas foltokban, mindent elborítva virágzik.
Magyarországon a medvehagymát a köznép mindig ismerte, és fűszerként, sőt gyógynövényként használta. Ilyen irányú hazai hasznosítása az utóbbi 50-60 évben fokozatosan csökkent.
A régióban a méhészkedés elterjedésével – mint jó és tömeges méhlegelőre – figyeltek fel a medvehagymára. Ezt a különleges fajtamézet csak a Dél-Dunántúlon gyűjtik és pergetik, visszaemlékezések szerint mintegy 50 esztendős múltja van.
Csemegeként, mézkülönlegességként az ínyencek fogyasztják. Kevesen ismerik és keresik. Feltételezhető, hogy enyhébb légzőszervi megbetegedésekkel szemben jótékony hatású. Hasonlóság vélelmezhető aromakomponensekben a vöröshagymamézzel, amelynek gyógyító hatása már beigazolódott.
A medvehagyma Pécs felett, a Mecsekben, az Árpádtető–Abaliget–Orfű térségben, a bükkösök aljnövényzeteként tömegesen él. Korán, már április közepén, kb. egy hétig virágzik, intenzív fokhagymaszagot árasztva. A virágzás ideje rövid, viszont meglehetősen stabil időtartamú. Köszönhetően a Mecsek mediterrán jellegű éghajlatának – amely a rovarok fejlődését is segíti – és a szakszerű méhészeti munkának, erre az időre a méhészek már meg tudják erősíteni a családokat, alkalmassá teszik őket a hatékony nektárgyűjtésre. Gondos beteleltetéssel, az egészséges méz folyamatos biztosításával és a korai virágpor segítségével gyorsan felfejlesztik a családokat a virágzó medvehagymára való vándorlásra. A medvehagymaméz tiszta fajtamézként való gyűjtését egyrészt az segíti, hogy bár áprilisban más növények is virágoznak, de a bükkösöknek szegényes az aljnövényzete, és a medvehagyma olyan vonzó a méhek számára, hogy nincs elvonó növénye, másrészt a medvehagyma virágzása idején még nem szaporodtak el a növények szívó szájszervű kártevői (levéltetvek, kabócák), és a méz édesharmattal1 sem keveredhet. A hordáskor a kaptár körül hagymaszag terjeng, a pergetés után a mézen azonban már nem érezhető ez a jellegzetes illat.
A mecseki erdők jelentős része állami kézben van, ami az odavándorlást, az ott-tartózkodást megkönnyíti. A medvehagymaméz nem tömegáru, hanem különleges ritkaság. Csak néhány méhész teszi meg, hogy miatta vállalja a vándorlás fáradalmait, veszélyeit. A közeli falvak és az erdészházak méhcsaládjai kilométerekről is felkeresik az egyszerre és bőségesen virágzó medvehagymát. A rendszeresen medvehagymamézet gyűjtő méhészek száma mintegy
10-15 fő. Az évente begyűjtött méz mennyisége 1-1,2 tonnára becsülhető.
Csak akkor összetevője a vegyes virágméznek, ha érdeklődés hiányában nincs rá elég vevő, a felvásárló nem tart rá igényt, ezért a méhész nem pergeti ki külön. Ha a kereskedelem felébresztené az érdeklődést ez iránt a különlegesség iránt, a termelés fokozható lehetne.
1986-tól a medvehagymaméz rendszeresen kapható a pécsi boltokban, de jellemzően a piacokon, üvegekbe töltve értékesítik a termelők.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés