Szüreti szokások és ételek

Az ősz, többek között a szüret ideje. Dalok, mesék, népszokások, babonák színes szövevénye övezi a magyar szőlőt, a magyar bort. A tizenhatodik és tizenhetedik században igazi sátoros ünnepnek számított a szüret, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Ezekben az időkben még a bíróságok is felfüggesztették a működésüket. A szüretelés kezdete a régi tapasztalatok szerint Terézia, Orsolya vagy Simon, Júdás napjához volt kötve, vagyis a magyar szőlővidékek többségében legkorábban október második felében kezdődött a szüret.

Minden év szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre Pusztamérgesen a Szüreti Fesztivál a bor ősi kultúrája előtt tisztelegve. Családi-, szórakoztató-, borkóstoló- és ifjúsági koncertprogramokkal várják a vendégeket. A fesztivál első napján a boré a főszerep: a termelők borversenyen, a vendégek borkóstolón mérhetik össze borkészítési illetve borfogyasztási szokásaikat. Szombaton pedig alágyújtanak a bográcsoknak és lábasoknak, hogy harangszóra paprikás, csípős, nokedlis, tejfölös és más módon ízesített és körített pörköltek kerüljenek az asztalokra. A kakaspörkölt-főző versenyben többnyire a helybeli emberek vesznek részt, de már szép számmal vannak más településekről visszatérő versenyzők is. A nevezők a főtéren felállított bográcsokban készítik el az ételeket saját nyersanyagaikat felhasználva, családjuknak, baráti társaságuknak. A felkért szak- és sztárzsűri, amely mesterszakácsból, turizmusban jártas szakemberből, valamint közismert sztárvendégből áll, bírálja az eléjük kerülő ételeket.

A vendégek lovas fogaton ülve, vagy gyalogos sétával bejárhatják a falu virágos belterületi utcáit, illetve a külterületen lévő mintegy százhektáros természetvédelmi terület egy részét. A nyitott pincénél megállhatnak borkóstolóra. Az érdeklődők betekinthetnek a hagyományos szüreti munkálatok és szőlő feldolgozás fortélyaiba, megkóstolhatják a frissen préselt mustot. A falu főterén népművészeti árusok és kézművesek kínálják portékáikat, miközben családi vetélkedők, játszóházi és szórakoztató műsorok csalogatják közelebb a vendégeket a főtérhez. Délután a színpadé a főszerep, egymást váltják az előadóművészek, este pedig tűzijáték és élő koncert, valamint hajnalig tartó mulatság zárja a programokat.




 

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés