Vince-napi vesszővágás  2013 Ópusztaszer

Időpont: 2013. január 19.




„Vincevessző” – vágás, új borrendtagok avatása, élő népzenével kísért borkóstolás és borbemutató várja az év első programján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit.

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”, vagyis, ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Az Emlékparkban január 19-én (szombaton) az ún. „vincevessző” levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre.

A főbejáratnál forralt borral, teával várják az érkezőket, akik a Vince-napi vesszővágás alkalmából a Feszty-körkép megtekintésére is feljogosító, 50%-os kedvezményes belépőt válthatnak. A megjelenő borrendek vezetésével zenés felvonulás kezdődik a skanzen Szegedi tanyájához, ahol megtörténik a vesszővágás és a termésjóslás. Az Árpád-emlékmű előtt idén is új borrendi tagokat avat a Szent Vince Borrend. A jelölteket az avatás előtt különböző játékos próbatételeknek vetik alá, melynek során számot kell adniuk alkalmasságukról, a bor és a szőlő alapos ismeretéről. Végül a Feszty-körkép épületében kerül sor a hegyközségek kóstolással egybekötött borbemutatójára, ahol az érdeklődő borbarátok szomjúságuk mellett zsíros kenyérrel étvágyukat is csillapíthatják.

Program:

11.30 Gyülekezés, vendégvárás forralt borral és teával a főbejáratnál
12.00 Köszöntők, rövid előadás a Vince-napi hagyományokról
12.30 Zenés felvonulás a skanzen Szegedi tanyájához
12.45 Vincevessző-vágás, termésjóslás
13.00 Új borrendi tagok avatása az Árpád-emlékmű előtt
14.00 Hegyközségek borkóstolóval, élő népzenével kísért borbemutatója

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés