Komoly- és népzenei koncertek, színházi előadások, irodalmi és táncestek, kiállítások, gasztronómiai programok színesítik az idei Zempléni Fesztivált, amely pénteken kezdődik Sárospatakon.

Az augusztus 17-én záruló fesztivál csaknem félszáz rendezvényének Zemplén számos települése, egyebek mellett Tokaj, Szerencs, Sátoraljaújhely ad helyszínt.

Tokaj-hegyalja és Zemplén talán legrangosabb kulturális eseménysorozatát 1992-ben indította útjára a Liszt Ferenc Kamarazenekar, amely most a világ egyik legkiválóbb klarinétművészeként számon tartott Michael Collinsszal nyitja meg a rendezvényt a hagyományos helyszínen, a sárospataki Rákóczi-várban.

A fesztivál egyik rangos eseménye lesz a tokaji fesztiválkatlanban megrendezendő folklór show, ahol a Budafoki Dohnányi Zenekar, Lajkó Félix és Roby Lakatos hegedűművészek, Havasi Balázs zongorista, a Duna Táncegyüttes, a Harmonia Garden zenekar, a nyíregyházi Cantemus Kórus és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság ad ízelítőt a magyar népzene sokszínűségéből Magyar Varázslat címmel.

Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató-karmestere, a fesztivál művészeti igazgatója a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatón korábban a fellépők közül kiemelte a grazi Vocalforum kamarakórust, amely a hercegkúti katolikus templomban adandó koncertjén misztikus hangulatú a cappella kórusművekből válogat, mádi koncertjére pedig hagyományos osztrák népdalfeldolgozásokkal és tipikus jódlival készül.

A fellépők között lesz egyebek mellett Ázsia egyik vezető énekkara, a Tajpeji Filharmónia Kamarakórusa is, valamint a Csík Zenekar, a Tátrai Trend, Bognár Szilvia, a Modern Art Orchestra, a Juhász Gábor Trió, az Ensemble Mimage és a Kaltenecker Trió.

Idén is folytatódik Hollerung Gábor népszerű zenemagyarázó sorozata A megérthető zene címmel, ezúttal Haydn oratóriuma, a Teremtés kerül terítékre.

A kulturális kormányzat idén kiemelt támogatásban részesíti a rendezvényt, amelynek szervezői összességében 60 millió forintból gazdálkodhatnak, ami stabil anyagi hátteret biztosít a fesztiválnak.

Forrás: MTI




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés