Zarándokút épül a Dél-Alföldön




Több mint kétszáz kilométer hosszan húzódik majd az a zarándokútszakasz, amelyet Magyarország 34 kiemelt turisztikai beruházásának egyikeként egy év alatt alakítanak ki a Dél-Alföldön - közölte a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szóvivője az MTI-vel. Svébis Márta tájékoztatása szerint a 13 tagú konzorciumot vezető megyei önkormányzat korábban 751 millió forintot nyert A Magyar zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése című pályázat megvalósítására. A program egyike annak a 34 új, kiemelt turisztikai beruházásnak, amelynek támogatásáról a Regionális Operatív Programok keretében még ez év nyarán döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság.
A 2014. november végéig kiépülő 206 kilométernyi zarándokútvonal mentén kerámia útjelzőket, "mérföldköveket", kápolnákat, tematikus parkokat, kilátót, közösségi házat és zarándokszállásokat is kialakítanak. Ebből a forrásból újítják fel továbbá a solti katolikus templomot.
A szóvivő szerint számos egyéb, nemzetünk történelmi örökségét, értékeit megjelenítő látnivalóval gazdagodik ezen kívül a zarándokút, amelybe bekapcsolnak olyan már meglévő emlékhelyeket, mint Kalocsa. A tervek között szerepel a zarándokút folyamatos gazdagítása, további települések bevonásával - tette hozzá.
A fejlesztés célja a dél-alföldi régió turisztikai vonzerejének növelése a zarándokturizmus fellendítésével. Ennek fontos eleme a Magyar zarándokút, illetve a Közép-európai zarándokút nyomvonalába illeszkedő zarándokútszakasz tematikus útvonallá tétele és komplex turisztikai termékké szervezése. Ennek érdekében fogott össze a megyei önkormányzat irányításával Kunszentmiklós, Tass, Dunavecse, Harta, Hajós, Apostag, Dusnok, Fajsz, Homokmégy, Gombolyag és Császártöltés helyhatósága, valamint Solt katolikus egyházközsége.
A következő egy évben ezeken a helyszíneken felújítanak, helyreállítanak, látogathatóvá tesznek vallási, szakrális és kultúrtörténeti jelentőségű műemlékeket, emlékhelyeket, kegyhelyeket, illetve kialakítanak kiállító- és bemutatóhelyeket, zarándokparkokat és -sétányokat. A régió kulturális értékeihez, emlékeihez kapcsolódó turisztikai célú témaparkokat hoznak létre Dunavecsén, Apostagon, Solton, Gombolyagon, Fajszon, Császártöltésen és Dusnokon. Ezek közül több településen, valamint Kunszentmiklóson, Hartán és Hajóson zarándokszállások is épülnek.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés