Immár hivatalosan is Villányi Franc néven mutatja be a Villányi borvidék új eredetvédelmi szabályozása szerint készült, prémium besorolású cabernet franc borait péntektől vasárnapig Budapesten a VinCE Budapest Wine Show-n részt vevő 19 villányi pincészet.

Forrás: MTI

A VinCE Budapest közép-európai borkészítésre fókuszáló programja jó alkalom arra, hogy a Villányi borvidék zászlóshajóját, a Villányi Franc-t megismerhesse a borértő közönség – közölte a Villány-Siklósi Borút Egyesület.

A cabernet franc a világ szinte összes szőlőtermő táján megél, és borházasításokban általánosan elterjedt, fajtatiszta borként azonban kevés helyen ad kiemelkedő minőséget. A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol már az ültetvények 14 százalékát teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad - emlékeztetnek.

A Villányi borvidéken kizárólag cabernet franc-ból készült bort az új eredetvédelmi szabályozás szerint – bizonyos feltételek mellett – Villányi Franc-nak lehet nevezni. A most bemutatandó borok a prémium minőség előírásait is meghaladó terméskorlátozással (25–50 hl/ha) szüretelt szőlőből származnak, átlagban csaknem két évet töltöttek hordóban, és több mint egy évvel ezelőtt kerültek palackba. A VinCE Budapest után palackozott termékeken már a Villányi Franc név és logó is megjelenik majd.

Mint az egyesület közölte, a super prémium kategória első szüretét 2014-ben tartották, így ezek a borok három év múlva lesznek kóstolhatók először.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés