Show-műsorhoz illő program állt össze a hatodik VinCE Budapestre március 6–8. között; 25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére, ahol először adják át a VinCE Awards díjakat, 10 kategóriában.

Forrás: turizmus.com

A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei lesznek műsoron, a Corinthia Hotel impozáns termeiben 150 válogatott kiállító mutatja be a VinCE magazin tesztjein legalább 4-5 csillagosra értékelt (a maximális 20 pontból 16-18-at kapott) tételeket.

Közel száz nemzetközi szakértő, köztük nyolc Master of Wine „sztárvendég”, kiemelkedő borászok és pincemesterek, szakírók és specialisták érkeznek Budapestre a tavasz első hétvégéjén, március 6–8. között. A nagyszabású Wine Show-n azok a hazai borászok is bemutatkozhatnak nekik és a nagyközönségnek, akik a VinCE magazin előzetes tesztjein már bizonyítottak. Az ötcsillagos környezetben, a sétálókóstolón kiállító több mint 100 borászatnál közel 1000 bor kóstolható napijeggyel, emellett a Corinthia Hotel termeiben összesen 22 másfél órás, különleges borokkal kísért tematikus kurzussal és a VinCE Bárban további minikurzusokkal készülnek a szervezők.

Idén először: VinCE Awards Gála

„Amikor létrehoztuk a VinCE Budapestet, még csak fesztiválok szóltak a borokról, az ilyen jellegű kóstolóban elsők voltunk, csakúgy, mint a neves előadókkal rendezett mesterkurzusokban. Ma már a vendégek 20 százaléka külföldi, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, a rendezvény felveheti a versenyt a London Wine Show-val. Ezt bizonyítja, hogy számos amerikai blogger és újságíró a VinCE Budapesthez igazítja európai programját.

A VinCE Budapest szakmaiságát idén is neves, a világ minden pontjáról érkező előadóink és a kivételes értéket képviselő borsorok adják. Nemzetközi sztenderdek szerint alapítottuk meg idén a VinCE Awards díjat is, amelyet 10 kategóriában adunk át. Célunk, hogy a szakma és jeles szakértői zsűrink segítségével megtaláljuk és példaként állítsuk mások elé azokat a hazai sikereket, amelyekre nemcsak itthon, de az egész borvilág előtt büszkék lehetünk” – mondta el Németh Ágnes, a rendezvény főszervezője.

Díjátadó gála

A díjátadó gálát idén először, hagyományteremtő céllal szervezik meg, az egyes kategóriákban kiosztott elismeréssel olyan kimagasló teljesítményeket jutalmaznak, amelyek egy klasszikus borverseny keretében nem mérhetőek. A szakma visszajelzést adhat a legátgondoltabb borlap, a legeredményesebb borkereskedő személyére, de a gasztronómiai és turisztikai szempontok is érvényesülnek – a borvacsorák, borhotelek és borprogramok között is a legjobbakat díjazzák. A legaktívabb társulás, legkreatívabb bormarketingkampány és legjobb weboldal szintén inspirációként szolgálhat, hogy egyre inkább előremutató megoldások szülessenek.

A nevezést egy közel 30 fős szakmai zsűri – köztük a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjai, neves borszakértőkből álló panel és egy nemzetközi szakíró – végzi, a február 13-án kihirdetett jelöltek közül a VinCE magazin által regisztrált több száz szakmabeli szavazza meg a győzteseket.

Bortrendek a bálteremben

A champagne és pezsgő tematikájú előadásokat Márkus György és Essi Avellan nyitja; az első Pezsgő és Champagne Világbajnokság (CSWWC) nem évjáratos díjazottjait mutatják be. A legrégebbi alapítású champagne-ház, a Ruinart pincemestere személyesen érkezik Budapestre, hogy legendás chardonnay pezsgőikről meséljen, majd vasárnap kinyílik a teljes pezsgővilág, Somlótól Nagy-Britanniáig és Champagne-ig, az olasz pezsgőkultúrával zárva az előadássorozatot.

Az egyre tudatosabb fogyasztók között egyre többen vannak, akik a borok terén is a természetességet keresik, a terroir adottságait tiszteletben tartó és minél hűebben tükröző organikus, biodinamikus borokra kíváncsiak. A mozgalom mára elérte Bordeaux-t, számos követőre talált Ausztriában és Németországban, ahonnan Etienne Loew érkezik Budapestre. Somló és Villány szintén képviselteti magát a Meinklang és Wassmann borászain keresztül, akik saját birtokaik mellett itthon találtak kiemelkedő terroir-t a borkészítéshez.

A rozék, miután nyaranta elárasztották hazánkat és a nagyvilágot, mára a prémiumborok között is helyet követelnek. Provance legjobbjait Louise Sydbeck Master of Wine mutatja be, köztük a világ legdrágább rozéjával.

A mobil alkalmazások és digitális borlapok terjedésével érezhető, ahogyan a borok világát is átalakítják a technika vívmányai. A VinCE Budapest nemcsak a felhasználóbarát jegyvásárló platformmal, de újdonságként két digitális fejlesztéssel készül. Egyik a „Nagy kihívás” kurzus, ahol iPadeken pontozva, az eredmények valós idejű feldolgozásával annak járhat utána a közönség, vakon felismeri-e a csúcsborokat és hasonlóan pontoz-e, mint a panelben ülő szaktekintélyek. A kiállításon pedig okostelefonos alkalmazás segítségével keresik majd, melyik bor a közönség kedvence, milyen tételek vannak épp a top10-ben. Ugyanakkor a RentIT-tel együttműködve idén újszerű beléptetési rendszert dolgoztak ki a szervezők: a látogatók által a jegy megvásárlásakor lefoglalt kurzusokat is kezeli az új fejlesztés. A vásárlók a korábbi papírköteg helyett QR-kódot kapnak visszaigazolásként, ennek segítségével nyomtatható ki a karszalag, amely az összes megvásárolt szolgáltatást egy helyen jeleníti meg.

Négy kontinens egy hétvége alatt

A VinCE Budapest mesterkurzusai impozáns borháromszöget rajzolnak fel a térképre; az Óvilág és Újvilág mellett Magyarország kínálatával. Franciaország, mint a legnagyobb presztízsű bortermelő, négy további borvidékkel mutatkozik be Champagne-on túl; kirobbanóan friss chablis-k, Bordeaux tíz évjárata a grand cru Chateau Pontet-Canet-től, Cahors csodás malbecjei és gyümölcsös beaujolais-k lesznek a középpontban. A pénteki napon a sétálókóstoló egyik különtermében további 8-10 borászat kóstoltat majd francia borokat.

Az Újvilág borait Kalifornia, Új-Zéland hozza el, a Syrah-Siraz kurzuson szép európai tételek állnak majd az ausztrál példa mellett (szintén organikus és biodinamikus művelésűek).

A hazai kínálat ékköveit, Tokaj borait külföldi szakértők, köztük Caroline Gilby és Darrel Joseph mutatják be, Mészáros Gabriella borakadémikus pedig a Pannon Bormíves Céh legjobbjait válogatja be a mesterkurzusra. A Carton Hungaricum több mint 20 pincészettől válogatott tételei – amelyek diplomáciai szinten is méltóak Magyarországot képviselni – egy külön szekcióban lesznek kóstolhatóak a kiállítótérben.

További információ: vincebudapest.hu




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés