Végre kézzelfogható a Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodásának és összefogásának gyümölcse. A Villányi Franc mostantól nem csak fogalom, hanem kóstolható és a palackokon is látható valóság.

2015. április 10. Villány Pont került egy régóta várt engedélyezés végére, a Villányi borvidék eredetvédelmi rendszerén történt változtatásokat a mezőgazdasági miniszter 2015 márciusában aláírta. Mit jelent ez?  Mostantól a prémium franc-ok palackján már kereshető a Villányi Franc márkanév.

A hazánkban elsőként életre hívott Villányi eredetvédelmi rendszer a franc kapcsán tavaly fontos újításon ment keresztül. A Villányi Borvidéki Tanács meghatározta a prémium és szuper prémium kategóriás cabernet franc minőségi feltételeit és ezzel életre hívta az új borvidéki csúcsbor márkáját.

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült premium vagy super premium minősítést elért bort Villányi Franc -nak nevezzük.

A szőlő a Villányi borvidéken immár az ültetvények 14%-át teszi ki. A színtiszta mészkő és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. Legalább egy éves fahordós érlelést kap, s a hosszú palackos érlelést is meghálálja.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés