Nagyon jó minőségű, átlagos mennyiségű szőlő termett idén a villányi borvidéken, ahol már javában tart a portugieser szürete.

Forrás: MTI

Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára kedden az MTI érdeklődésére azt hangsúlyozta: "egyelőre minden adott ahhoz, hogy a 2015-ös egy jó évjárat legyen".

A szüret augusztus első hetében megkezdődött a korai érésű illatos fehérszőlőkkel és az első rozéborok alapját adó kékszőlővel, a medoc noirral, a gazdák jelenleg a portugiesert szedik - tette hozzá.

Nagy Gergely kitért rá, hogy a vegetációs időszakban a tavalyinál sokkal kevesebb növényvédelemre volt szükség, a kedvező időjárásnak is köszönhetően a fürtök szépek, egészségesek lettek, a termés mennyisége eléri a 70 mázsát hektáronként, amely már majdnem átlag feletti.

"A termelők nem túl meleg és nem túl csapadékos őszben bíznak, mert akkor a későn érő fajtáknál sem kell rothadástól tartani" - jegyezte meg.

A hegyközségi titkár a fogyasztói igényekről elmondta: az elmúlt években divatba jöttek az elsődleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borok, e tendencia ugyanakkor nem szorítja háttérbe a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborokat, azoknak most is erős a piacuk.

Remélhetőleg ez hosszú távon is így marad, hiszen a villányi borászok meg tudnak felelni ezeknek a trendeknek, és kedvező, ha egy borvidék képes minél szélesebb termékpalettát mutatni - közölte.

A 2015-ös évjárat első villányi fehérborait és rozéit már minden bizonnyal meg lehet kóstolni az október elején rendezett Villányi Vörösbor Fesztiválon.
A mintegy 2500 hektár területű villányi borvidéken mintegy másfél ezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, pincéikből 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés