Az egyszerű, paraszti konyha tipikus fogásai voltak hajdanán a mára egy-egy nemzet meghatározó ízvilágát visszaadó egytálételek. A Gusto magazin bécsi kiadása a legjobbak közé sorolja a dél-amerikai chili con carne és a francia bouillabaisse mellett a magyar gulyást is.

Forrás: turizmus.com

A babgulyás mellett sajátos módon halgulyást is említ a szerző, feltehetően a halászlére gondolva, és kicsit keverve a pörkölt és a leves fogalmát. Ugyanakkor a gulyást ma már nemcsak a magyar, de az osztrák konyha részének is tekinti nyugati szomszéduk, még ha kicsit mást is értenek ott alatta.

A spanyol cocido, a belga Waterzooi, az Irish Stew, a marokkói tadzsin, az orosz és lengyel borcs mellett az osztrák-szlovén gerslis, lencsés-babos ricsetet emeli ki a szerző, ez utóbbi étel még a két világháború között is kedvelt fogása volt a magyarországi hétköznapi konyhának.

Ezek a praktikus és laktató ételek- a legtöbben helyet kap a hús mellett krumpli, a bab, a  cékla vagy a lencse - tették lehetővé a nehéz fizikai munkát, ugyanakkor hamar elkészültek, a mezőgazdasági teendők mellett is.

Ma reneszánszát éli mindegyik, egyben pedig egy-egy ország konyhakultúrájának és történelmének részévé váltak, nem utolsósorban pedig turisztikai vonzerővé is, hiszen aki külföldre utazik, meg akarja kóstolni az ottani hagyományos ételeket.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés