Tokaj a világ legjobb helyei között

Tokaj a világ legjobb helyei között - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Tokaj a világ legjobb helyei között

A világ 10 legjobb borturisztikai desztinációja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt. A szaklap szerint azonban nem csak a borok, de a gasztronómia és a számos programlehetőség miatt is érdemes felkeresni a térséget. Mi a közös az alábbi helyekben? Az Egyesült Államokbeli Santa Barbara, Napa-völgy és Virginia, az Új-Zéland-i Central Otago, a chilei Colchagua-völgy, a francia Champagne, az olasz Veneto, a német Mosel-völgy, a spanyol Priorat-Cambrils és a magyar Tokaj. Igen, mindegyik híres borairól. Ezen kívül a borkedvelők számára ezek azok az úti célok, amelyet 2012-ben mindenképpen érdemes felkeresni az Egyesült Államok egyik legjelentősebb szaklapja, a Wine Enthusiast Magazin szerint. A nyomtatásban 700 ezer példányban megjelenő és 300 ezer online olvasóval büszkélkedő szaklap nemrég összeállította a világ top 10 borturisztikai desztinációinak listáját.

A Wine Enthusiast nem csak a borok miatt tartja látogatásra érdemesnek Tokajt, a magazin kiemeli a gasztronómiát vagy éppen a táj szépségét és a számos programlehetőséget. Éppen úgy ajánl kerékpártúrát, mint kajakozást Bodrogon, és a Zempléni-hegység gyalogos felfedezésére is biztat. A saját tapasztalatokból merítő írás konkrét ajánlásokat is tesz, borászatokat, éttermeket és szállodákat is ajánl. A cikk szerint az itt készült tokaji aszút méltán nevezte XIV. Lajos a királyok borának, a borok királyának. A szakírók kiemelik, nem csak az aszút, de más borokat is érdemes megkóstolni. Tokaj sokszínűségét emeli ki Berecz Stéphanie is, akit 2010-ben az év borászának választottak Tokaj-hegyalján. A szakember azt javasolja, érdemes minél több fajtát megkóstolni, hiszen ugyanúgy lehet ízletes száraz fehérborokat találni, mint a mindenki által ismert aszút és más édes borokat. A francia születésű borász szerint a táj szépsége és történelme is egyedülálló, az itt megfordult népek nem csak a borászatban, hanem az építészetben is itt hagyták kézjegyüket, amitől olyan színes a térség.

A térség számára ez az elismerés az elkövetkezendő években számos, a kontinensre érkező tengerentúli turistát jelenthet. A Wine Enthusiast mérvadó szaklap, így a lista turisztikai szempontból igencsak értékes. Természetesen az nem várható, hogy a cikk hatására tömegek indulnak el Tokajba, de az igen, hogy azok, akik európai utazást terveznek a jövőben, útba ejtik Magyarországot és szánnak néhány napot arra, hogy meglátogassák a világ egyik leghíresebb borvidékét. Az amerikai turista egyébként az egyik legtöbbet költő vendég, túlnyomó többségük szállodában, azon belül is a magasabb kategóriákban száll meg, már csak ezért is célszerű lenne ezt a felbecsülhetetlen értékű, hiteles reklámot jól kihasználni. Nagyon fontosak tehát a fejlesztések, nem véletlen, hogy a kormányzat kiemelten kezeli a térséget. A tervek szerint a 2012. január 1-én hatályba lépett Világörökségi Törvény megfelelő keretet teremt majd a meglévő értékek védelmének és a további fejlesztéseknek.
Az előbbi fontosságára hívja fel a figyelmet a magazinban kiemelt, a térség egyetlen ötcsillagos szállodája, a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa igazgatója, Madarász Melinda is. Fontos lenne, hogy minél több programlehetőség közül választhassanak a hazai és a külföldi turisták. A tapasztalatok szerint az idelátogatók különlegességekre vágynak, amit a bor tekintetében maradéktalanul meg is kapnak, de ma már kulináris szempontból is igen magas a mérce. A szálloda ezeknek az igényeknek ment elébe, amikor nemrég olyan séfet szerződtetett, aki az első magyar Michelin csillagos étterem, a Costes sous chéf-jeként is dolgozott, és azt megelőzőn Gordon Ramsay londoni éttermében tanult. Az étteremben így Tokaj-Hegyalja regionális ízeit modern, kreatív formába  öltöztetve tálalják. Az eddigi tapasztalatok, és a magazin szerint láthatóan sikerrel.

A TOP 10 borturisztikai desztináció 2012-ben a Wine Enthusiast Magazin szerint:
Central Otago, Új-Zéland
Champagne, Franciaország
Colchagua Valley, Chile
Mosel Valley, Németország
Napa Valley, Egyesült Államok
Santa Barbara, Egyesült Államok
Tokaj-Hegyalja, Magyarország
Priorat-Cambrils, Spanyolroszág
Virginai, Egyesült Államok
Veneto, Olaszország

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés