Az utóbbi években újjászületését élő magyar fröccskultúra órási népszerűségnek örvend, ezt bizonyította a hétvégén hatalmas érdeklődés mellett, Villányban rendezett Rozé Fröccs Fesztivál is.

A rozé borok, és az ebből készült fröccs is egyre népszerűbb, sőt, utóbbi  tavaly bekerült a Magyar Értéktárba, így hivatalosan is Hungarikummá vált. A rozé boroknak önálló országos versenyük is van, és már negyedik éve rendezik meg a róla elnevezett fesztivált Villányban.

Hogyan született a Rozé Fröccs Fesztivál ötlete?

A friss, gyümölcsös, minőségi rozé remek eszköze a borok iránti érdeklődés felkeltésének. Az eseményen évről-évre egyre többen vesznek részt, hiszen az üdítő borkínálat mellett koncertek, kulturális, gasztronómiai-, és sportprogramok szórakoztatják a látogatókat a villányi Rendezvénytéren.

Szerkesztőségünk kérdésére Bock József elmondta: a fiatal korosztály megszólításának céljával hozták létre három éve a fesztivált, amelynek hírére immár megtelnek a villányi szálláshelyek. A mostani fesztiválra naponta nagyjából négyezren látogattak el, ami igen szép szám, tekintve, hogy a borváros lakosainak száma alig éri el a háromezret, a kereskedelmi szálláshelyeken pedig nagyjából 1200 férőhely áll rendelkezésre. Pécsről pedig külön fesztiválbusz szállította az érdeklődőket a rendezvényre és vissza.

Ám a fesztiválon nem csupán a rozék kerültek fókuszba: a 20 résztvevő pincészet vörösboraikat is felvonultatta, különös tekintettel a Villány zászlósborának választott cabernet franc-ra, de nem volt hiány fehér és rozé gyöngyöző borokból sem. Sőt, a fesztivál első napján zajlott a gyöngyöző borok országos versenye is.

„1000 Rozé Hosszúlépés" jelmezes futóverseny

A fesztivál különlegessége az „1000 Rozé Hosszúlépés" elnevezésű, három kilométer hosszú jelmezes futóverseny, ahol nem csak a gyorsaság számít: a zsűri a legötletesebb jelmezeket, kiegészítőket, vagy az egyéb, minél vagányabb eszközöket felvonultató résztvevőket is díjazza. A versenyre való nevezés feltétele legalább egy, a rozé bor, illetve fröccs színét megidéző rózsaszín ruhadarab, vagy kiegészítő viselése. Idén a legrozébb díjat a Blum Pince nevében induló tehéncsordának öltözött csapat nyerte, akik a vegyvédelmi ruhából átalakított jelemezükkel és hosszúra nyúlt Bluuuuum csatakiáltásukkal vívták ki a zsűri elismerését.

A borfogyasztás egészségügyi hatásai

A fesztivál életmód táborában, és a habzó borokról tartott kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő villányi pincészetek vezető borászai elmondták, hogy a meleg nyári napokon a rozé borok, ill. a fröccs formájában történő fogyasztásuk segítik a hidratálást, frissítenek, továbbá a bor ásványi anyag tartalmával is jótékony hatással van a szervezetre.

Az ismert, fiatal borászok (Kvassay Levente - Kvassay Pincészet, Szende Gábor – Szende Pinészet, és Kiss Gábor) egybehangzó véleménye szerint a nyári időszakban kimagaslóan nagy igény mutatkozik a rozé borokra, mindemellett a növekvő népszerűségnek köszönhetően a kereslet további növekedésre számítanak a következő években.

Boros programokból nyáron sincs hiány

Villányban kéthetente rendezik meg a Ha Péntek, akkor Villány nevű minifesztivált, a következő alkalommal, augusztus elsején a Balkán Fanatik, két héttel később a Group'n'Swing vendégeskedik a borvárosban. Ezt követően augusztus 5-9. között az Ördögkatlan összművészeti fesztiválra telnek meg a város és a környező települések (Palkonya, Nagyharsány, Kisharsány és Beremend) szálláshelyei.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés