A paraszti gasztronómiát népszerűsítő vendéglő nyílt a Hagyományok Házában




A paraszti gasztronómiát helyezi előtérbe a fővárosban a Hagyományok Háza támogatásával szerdán megnyílt Tradíció vendéglő. Az étterem a Kárpát-medence népi konyhájának remekei, kiváló hazai alapanyagokból készülő ételek és italok mellett a néphagyományokhoz kötődő programokkal, tematikus hetekkel és népi gasztronómiai tanfolyamokkal várja vendégeit. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója az étterem megnyitásakor tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az intézmény szakmai támogatásával nyílik meg a vendéglő. A "hiánypótló" vállalkozás a tervek szerint a Hagyományok Háza népi gasztronómiai kurzusainak, kulturális programjainak is helyet ad a jövőben.
Sándor Ildikó néprajzkutató kiemelte, hogy igyekeznek bemutatni egy-egy Kárpát-medencei tájegység jellemző ízvilágát. "A Hagyományok Házának, így az étteremnek is küldetése, hogy a 21. század embere számára élhető módon közvetítse azt a tudást, amelyet szüleink, nagyszüleink, dédszüleink halmoztak fel. A paraszti konyha ilyen visszatanítható tudás" - fejtette ki a kutató.
Az étlapon olyan ínyencségek szerepelnek a paraszti konyhából, mint például az izzasztott krumpli sejtelmesen, a tárkonyos pityókaleves, a brindzás sztrapacska pirított mangalicaszalonnával vagy a makói töltött hagyma.
A gasztronómia segítségével a recepteken kívül sok egyéb hasznos tudást is eltanulhat elődeitől a mai ember. Ilyen praktikus ismeret például a szezonalitás fontossága, de a paraszti konyha segít abban is, hogy felfedezzük a hétköznapok és ünnepek ritmusát - mondta Sándor Ildikó.
Az étterem tervei között szerepel tematikus hetek megrendezése, művészek, közéleti személyiségek főzőbemutatóval egybekötött előadása, a hagyományos kultúrával kapcsolatos programok és főzőtanfolyamok szervezése. Utóbbiak várhatóan már decemberben elkezdődhetnek a vendéglő konyhájában.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés