Március 7-ig nevezhetnek a pálinkaházak a Pálinka Ország kóstolóra, a megmérettetés eredményeként május elejére létrejöhet a pálinkakiválóságok könyve – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a visegrádi pálinkamúzeumban hétfőn.

Forrás: MTI 

A bizottság által meghirdetett program célja, hogy a borok mintájára összegyűjtse a kiváló pálinkákat és mind belföldön, mind külföldön népszerűsítse azokat – fejtette ki a miniszter.

Fazekas Sándor hozzátette, cél az is, hogy lehetőleg mindegyik pálinkaház induljon a megmérettetésen, s az elkészülő könyv tükrözze a teljes élmezőnyt és mutassa meg, mely pálinkákat ajánlják a fogyasztóknak.
Közölte, a termékek minőségi eljárás keretében, válogatást követően kerülnek be a könyvbe, amely így egyfajta keresztmetszet és helyzetértékelés is ad az elmúlt 10 év eredményeiről.
Hozzátette, bízik abban, hogy ez egy nyitánya lesz annak a sorozatnak, amelynek során minden évben megtalálják a kiváló pálinkákat.
Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja a részleteket ismertetve kiemelte: nem versenyről van szó, nem egy rangsor felállítása a cél, hanem az, hogy a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható, a pálinkatörvény szerinti gyümölcs- és törkölypálinkákat bemutassák a nagyközönségnek. A részvétel meghívásos, s több mint száz pálinkaház jelentkezését várják. A házi készítésű és egyéb, párlat néven forgalomban lévő termékek nem jelennek meg a mustrában. A pálinkatételek nevezése díjmentes – fűzte hozzá.
A nevezéssel kapcsolatban közölte, hogy a feltételekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján lehet majd tájékozódni. A termékeket egy társadalmi és egy szakmai zsűri vizsgálja, s várhatóan május 10-re elkészül az exkluzív pálinkaválogatás gyűjteménye.

Elmondta, szeretnék, hogy ha az angol nyelvű változatban is megjelenő könyv eljutna a külföldi szakkiállításokra, illetve a külföldi szakértőkhöz és kereskedőkhöz is.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés