Népszerűek a kézműves, prémium pincék Tokaj-Hegyalján




Hosszú évek óta megosztja a borászattal és bormarketinggel foglalkozókat annak eldöntése, hogy melyik az a hazai szőlőfajta, amely méltó arra, hogy Magyarországot képviselje a nemzetközi piacon. A kérdésben mindmáig nincs egységes vélemény, de szakemberek jelentős része a furmint mellett érvel.

A szőlőfajta eredetét tekintve, a legtöbb kutató véleménye szerint a történelmi Magyarország Délvidékéről, a Szerémségből származik. Első említése Tokaj-Hegyaljához kapcsolódik, már 1623-ban keletkezett feljegyzésekben is szerepel.  Itt található hazai termőterületének legnagyobb része is, hiszen az ásványi anyagokban gazdag, kötöttebb talajokon hozza legjobb formáját.
A Tokaj Kikelet Pince világlátott borásza, Berecz Stéphanie úgy látja, a furmintban minden olyan tulajdonság ötvöződik, amely a magyar bor zászlóshajójává teheti. Erőteljes savszerkezetű, harmonikus, testes nedű, karakteres aromákkal. Még a laikusok számára is egyértelműen megkülönböztethető más fajtáktól, ráadásul könnyű kiejteni egy külföldi számára is, amely nem elhanyagolható tényező. Édes és száraz borként egyaránt készítik, mindkét változatban kimagasló minőséget érhet el. Könnyen elképzelhető az is, hogy utat törhet más szőlőfajtáknak a nemzetközi piacon – mondta az idén Az év borász felfedezettje díjjal jutalmazott borásznő.
Több más fajta mellett, a furmint kóstolása és a kisebb, prémium pincék látogatása is alapját képezi az Andrássy Rezidencia Wine & Spa nyári programsorozatának, amelynek keretében július 22. és 28. között Extra Inclusive hét keretein belül várják a vendégeket. A hotel igazgatója, Takács Eszter elmondta, hogy saját, egyedi gasztronómiai kínálatukat sűrítették a hazánkban különlegességnek számító csomagba, amelynek során a vendégek komplex programot kapnak kézhez, akár néhány napra, akár az egész hétre - a látogatók igényei szerint.
A közel húsz esztendeje Magyarországon élő Berecz Stéphanie véleménye szerint a kézműves borászatok számára rendkívül fontos, hogy a látogatók pozitív élményekkel térjenek haza a történelmi borvidékről, ehhez hozzájárulhat az is, hogy minőségi módon, kellő szakértelemmel összeállított programokat kapjanak kézhez. Ezért a szállodákkal, hotelekkel való együttműködés mindkét fél számára előnyös, kölcsönösen erősítik egymást.
Hasonló véleményen van Takács Eszter is, aki szerint a kézműves pincészetek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a magas minőség mellett jól megmutatják a termőhelyi sajátosságokat a saját birtokukon. Tulajdonosaik rendkívül vendégszeretők, szinte családias hangulatot teremtenek egy-egy kóstoló alkalmával. Ezek az apró gesztusok nagyon fontosak a látogatók számára, ezért az Andrássy Rezidencia is szívesen építi be programcsomagjaiba a környékbeli kisebb pincéknél tett látogatásokat. Az ilyen alulról jövő kezdeményezések, a helyi együttműködések fontos tényezői a sikeres vendéglátásnak – mondta az Andrássy Rezidencia Wine & Spa igazgatója.

Az Extra Inclusive hét legtöbb napja a hotel Esszencia Éttermében kezdődik a reggelivel, a programot később jógaóra és egyedi hangulatú ebéd és vacsora teszik teljessé.  A hét során Tokaj-Hegyalja közismert, nagy pincészeteit éppúgy megismerhetik a látogatók, mint a kisebb, prémium borászatokat, mindenhol 5-6 tételes borsort kóstolhatnak. Meglátogatják  a Paulay Borházat, a Basicilus Bortúra Központot, a már említett Tokaj Kikelet Pincét, a 2012-ban A Legszebb Szőlőbirtok kitüntetést elnyert Hétszőlő Birtok világhírű Rákóczi Pincéjét és a Disznókő Birtokot is. A Pataki Borportán hordót guríthatnak és a lopózás művészetét sajátíthatják el, a Tarcali Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben tett látogatás során pedig betekinthetnek a jelenleg folyó, több, mint 25 kutatási projekt rejtelmeibe. A fentieken kívül lesz még Bestillo pálinkakóstoló, esténként pedig élőzene várja a további kikapcsolódásra vágyókat.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés