A múlt évi AIV kongresszuson Cey-Bert Róbertnek, az AIV magyar tagjának sikerült elérnie, hogy a 2014-es tavaszi kongresszust Magyarországon rendezzék meg. A budapesti kongresszus után az akadémikusok a Balatoni, Villányi, Szekszárdi, Tokaji és az Egri borvidéket látogatják meg.

Magyarország a második alkalommal nyerte az AIV tavaszi kongresszusának rendezési jogát. Az első alkalommal 1997-ben az akadémikusok kizárólagosan csak a Tokaji borvidéket látogatták meg. A budapesti Bridge-Tours utazási iroda által szervezett tokaji rendezvénynek kitűnő nemzetközi visszhangja volt és sikeresen hozzájárult a rendszer-változás után újjászületett Tokaji borok nemzetközi sikeréhez.

A 2014-es AIV kongresszus szakmai rendezője a bor és gasztronómiai rendezvényekben a legjobb referenciákkal rendelkező budapesti Bridge-Tours utazási iroda.

A Nemzetközi Bor Akadémia (Académie Internationale du Vin, rövidítve AIV) a borvilág legnagyobb presztízsű nemzetközi szervezete. Tagjai között megtalálhatók a legnevesebb borszakértők, szőlőbirtokosok, borászok, borszakírók, a borhoz és a borvidékekhez kapcsolódó tudományos kutatók (geológusok, biológusok, biokémikusok, jogászok, borszimbolika és bortörténelem kutatók).

A Genfben székelő AIV főfeladatának tekinti a történelmi borvidékek hírneves borainak bemutatását és népszerűsítését, a nemes bor (vin noble) természetes minőségének a biztosítását a szőlőtermeléstől a borfogyasztásig és a borfogyasztás és az egészséges életmód közti kapcsolat kihangsúlyozását, a fogyasztók megfelelő tájékoztatásával.

A Nemzetközi Bor Akadémiába való felvétel csak az elnökség ajánlásával történhet, amelyet a közgyűlés két-harmados többségének jóvá kell hagynia.

1973 óta az AIV egyetlen magyar tagja Dr. Cey-Bert Róbert Gyula, akit, a nagy nemzetközi visszhangot kiváltó bortörténelem, borszimbolika kutatásainak és a dionüszoszi legendák újszerű elemzéseinek köszönhetően választottak az Akadémia rendes tagjai közé.

Az AIV évente két kongresszussal összekötött szimpóziumot rendez, az egyiket Genfben minden év december első hetében, az Akadémia székhelyén,a másikat pedig mindig egy más bortermelő országban (tavaszi kongresszus). Az AIV tavaszi kongresszusa elsőrangú nemzetközi hírverést jelent a rendező ország borai és borvidékei számára. A rendezés jogáért minden alkalommal éles verseny folyik az AIV országai között. 2010-ben Ausztrália, 2011-ben Franciaország (Burgundia), 2012-ben az olimpia évében Anglia, 2013-ban pedig Argentína nyerte el a rendezés jogát.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés