A múlt évben a magyar sörpiac 4,45 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a négy legnagyobb gyártócég által értékesített sör mennyiségét alapul véve - közölte Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az elnök az MTI-nek elmondta: a szövetség három tagvállalat - a Borsodi Sörgyár, a Dreher Sörgyárak és a Heineken - valamint a Pécsi Sörfőzde, azaz a négy legnagyobb magyar gyártó összesen 6,185 millió hektoliter sört értékesített, szemben az előző évi 6,312 millió hektoliterrel. Ezek a cégek a magyar sörpiac mintegy 95 százalékát képviselik.

Az elnök szerint az idén várhatóan nő a sör értékesítése Magyarországon, azaz az eladott mennyiség várhatóan eléri, sőt meghaladja a 2012-es szintet a várakozások szerint. Hozzátette: ezeket a terveket azonban az ország gazdasági helyzete és az időjárás is jelentősen befolyásolhatja.

Csíkné Kovács Klára elmondta: a sört előállító cégek tavaly mintegy 66 milliárd forint adót fizettek be az állami költségvetésbe. A szövetség adatai azt mutatják, hogy a teljes adóbefizetés mintegy 55 százalékát a jövedéki adó tette ki, a második legnagyobb adótételt pedig az általános forgalmi adó tette ki, amely a teljes befizetés mintegy harmadát adta.

A sörszövetség elnöke sérelmezte, hogy a múlt év elején 10 százalékkal nőtt a sör jövedéki adója, amely jelentősen visszavetette a fogyasztást. Hozzátette: mérséklődött a vendéglátóhelyeken elfogyasztott sör mennyisége is, s az emberek az olcsóbb söröket fogyasztották inkább a prémium márkákkal szemben.

Közölte, a sörgyártók felhívják a figyelmet a felelős alkoholfogyasztásra, több akciót is kezdeményeznek, például a fiatalok alkoholfogyasztásának mérséklésére, illetve az autóvezetők alkoholfogyasztásának megszüntetésére.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés