Ki kell dolgozni a palackozott fröccs szakmai szabályait, hogy a visszaéléseket meg lehessen előzni, a fogyasztók bizalmát pedig meg lehessen őrizni – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Forrás: agrárszektor.hu

Semmilyen szakmai szabályt nem fogalmaz meg a jövedéki törvény a palackozott fröccsökkel kapcsolatban, illetve nem tartalmazza az ilyen termékek előállítására, ellenőrzésére és forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat sem – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium. A palackozott fröccsök 98,7 forintos eddigi literenkénti jövedéki adóját a kormány javaslatára januártól nullára csökkentette a parlament, de az ágazati szereplők szerint ma hiányzik az a jogszabályi környezet, amely a hirtelen napirendre vett adócsökkentést biztonságosan megalapozhatta volna.

A tárca tájékoztatása szerint a szabályozás tartalmáról, illetve a jövedéki előírások és a jelenleg hatályos végrehajtási rendeletek viszonyáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa bevonásával megkezdődtek az egyeztetések. A tavaly februártól hatályos Európai Uniós szabályokból az derül ki, hogy a palackozott fröccsök szakmai szempontból az ízesített boralapú koktélok kategóriájába sorolhatók leginkább, ha a végtermékek borhányada eléri az 50 százalékot. (A hazai jövedéki törvény tavaly elfogadott módosítása is ezt a minimális mértéket állapítja meg a palackozott fröccsök számára.) Az ízesített borok előállítására vonatkozó tagállami végrehajtási rendelkezéseket 2015 első félévében tervezi kidolgozni a tárca.

A borgazdasági szereplők többsége támogatja a palackozott fröccs hazai elterjesztését, de a mai szabályozatlan viszonyok között minőségromlástól, visszaélésektől, végső soron pedig a hungarikumnak tekintett fröccs lejáratódásától tart. Ágazati szakértők furcsállják, hogy a jövedéki szabályozásért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly miért nem folytatott előzetes egyeztetéseket az adócsökkentésről, illetve az azzal kapcsolatba felmerülő, további jogszabályi változtatásokról.

A cél az volt, hogy a szőlőbor és a szódavíz keverékének különböző forgalmazási megoldásai azonos adózási megítélés alá essenek – indokolta az adózási változtatást az NGM. A tárca szerint ezért volt szükség a módosításra, amely a palackozott fröccsöknél javítja a piaci feltételeket, mivel e termékek jövedéki szabályozását a szőlőboréhoz közelíti. A palackozott fröccsök után az újévtől már nem kell jövedéki adót fizetni, így e termékek adózási szempontból a vendéglátásban kimért fröccsökkel azonos adózási helyzetbe kerültek, amelyeket eddig sem sújtott a literenként 98,7 forintos jövedéki adó – közölte az NGM.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés