Minden eddiginél több, 49 érmet, köztük 18 aranyat kaptak idén magyar borászatok az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen, a bordeaux-i Challenge du vinen.

A borok olimpiájának is nevezett francia borversenyen idén a világ 34 országából 4180 bort bíráltak el, a legtöbb (2243) bort francia termelők nevezték. A magyar pincék 128 bormintát küldtek a megméretésre – tájékoztatta az MTI-t Sylvie le Palud, a verseny sajtóreferense. Az április 4-én és 5-én zajlott bírálat eredményét pénteken tették közzé a verseny honlapján, eszerint a magyar borokat 18 arany-, 18 ezüst- és 13 bronzéremmel díjazták.
 
A legtöbb, öt aranyérmet a szekszárdi borvidék pincészetei nyerték el, négy aranyat kaptak az egri, hármat a Villány-siklósi, kettőt a tokajhegyaljai borvidék borászatai, és szintén a legcsillogóbb elismerésben részesült egy-egy Etyek-budai, pannonhalmai, somlói, balatonboglári borászat bora.
 
Aranyérmes lett a Tökön működő Nyakas Pince Zrt. Nyakas Menádok 2011-es pinot gris-je, a Pannonhalma-sokoróaljai borvidékhez tartozó, szalkai Lajvér Borház Kft. 2013-as Avantgarde cuvée blanc-ja, a devecseri Tornai Pincészet 2011-es Top Selection Apátsági Furmintja, a látrányi Rád-Ikon kft. Ikon Pincészet Királyok 1199 elnevezésű, 2011-es balatonboglári cuvée-je.
 
A szekszárdi borvidékről a Bodri Pincészet 2009-es és 2011-es Optimus cuvée-je, Fekete Mihály Endre 2011-es cabernet sauvignon-válogatása, a Fritz Pincészet 2009-es cabernet sauvignonja és ugyanebből az évjáratból való Medicina cuvée-je kapott aranyérmet.
 
A Villány-siklósi borvidék pincészetei közül Tiffán Ede és Zsolt Pincészetének 2008-as Elysium merlot-ja, a Csányi Pincészet Zrt. 2011-es Chateau Teleki Villányi merlot-ja és a Bock Borászati Kft. 2009-es Bock Capella vörösbora lett aranyérmes, hasonlóan az egri Demeter Pincészet 2012-es Egri Csillag Classic fehér borához, a szintén egri Dula Pincészet 2006-os és 1999-es egri bikavéréhez valamint az egerszalóki St. Andrea Kft. 2012-es St. Andrea Napbor Egri Csillag fehér borához.
 
A tokajhegyaljai borvidékről a Tokaj Kereskedőház Zrt. 2012-es, száraz Grand Selection tokaji furmintját, valamint a budapesti Amand Wine Exports Kft. 2008-as, Royal Tokaji Betsek hatputtonyos aszúborát ismerték el aranyéremmel. Az ezüstérmes magyar borok között szerepel egy, nemzetközi versenyeken eddig keveset szerepelt magyar fajta, a kunsági borvidéken készült cserszegi fűszeres is. A bordeaux-i versenyen jelzik az elbírált borok árkategóriáját is; az érmes magyar borok többsége 12-20 euró közötti árfekvésű, az aranyérmes borok között nyolc húsz eurónál drágább, de az ezüstérmesek sorában három, a bronzérmes borok közt pedig öt darab öt eurónál olcsóbb bor van.
 
A legtöbb elismerés a mezőnyben legnagyobb számban nevezett francia boroknak jutott, amelyek 647 érmet söpörtek be, és 211 érmes spanyol bor lett az idei bírálaton. Egy-egy ezüst- és bronzérmet kapott két osztrák bor is, mindkettő Szigeti Norbert golsi székhelyű pincészetének, a Sektkellerei Gebr. Szigeti GmbH 2011-es gyöngyözőbora. A verseny zsűrije minden évben négy különdíjat is kioszt, amelyeket ezúttal két spanyol – köztük egy biobor – és két francia, egy bordeaux-i és egy bourgi bor nyert el. Az 1976-ban alapított Challenge du vin a legrégebbi nemzetközi borverseny, abban különbözik a többi hasonló franciaországi rendezvénytől, hogy nem kizárólag francia borok szerepelnek rajta.
 
A versenyt 2009-től az ISO 9001-es nemzetközi minőségbiztosítási rendszernek megfelelően rendezik meg; a borokat az eredményhirdetés előtt laboratóriumban elemzik, hogy ellenőrizzék az eredetüket és a szőlőfajtát. A díjnyertes mintákat összehasonlítják a kereskedelemben ötletszerűen vásárolt palackokkal is. A borok kóstolását mintegy 800 hivatásos bíráló és hozzáértő borkedvelő végzi. A szabályok szerint a nevezett tételek legfeljebb 30 százaléka lehet érmes bor.



Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés