Magyar, cseh és osztrák bor kapott champion-díjat a hétvégén Pécsett tartott nemzetközi portugieserszemlén.

Forrás: MTI

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: az elismerést a Boross Család Pincészete 2012-es évjáratú Villányi Remete Páros Cuvée borával a portugiesert tartalmazó házasítások, a cseh Vit Sedlacek 2012-es Modry Portugal borával az évjáratos portugieserek, az osztrák Harald Schachl 2014-es Blauer Portugieser borával pedig a fiatal portugieserek kategóriában érdemelte ki.

Hozzátették, hogy az eseményen tizennégy bor, ebből tizenegy magyarországi kapott aranyérmes minősítést.

A pécsi önkormányzat támogatásával harmadik alkalommal megrendezett, Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésen 8 ország termelőinek 65 portugieser borát és legalább 25 százalékban portugiesert tartalmazó házasítását mutatták be.
A mintákat nemzetközi szakértő zsűri értékelte, a borokból a nagyközönségnek kóstolót tartottak a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Győrffy Zoltán főszervező korábban az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a szemlével a Közép-Európában elterjedt, és a régió "kikerülhetetlen" szőlőjéből készülő vörösborra szeretnék felhívni a figyelmet, amely ritkán kerül reflektorfénybe az olyan világfajták mellett, mint a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot vagy a pinot noir.
E fajta sokkal többre képes, mint amire a legtöbben és a legtöbb helyen használják, nemcsak friss, könnyű primőr, hanem magas minőségű, különleges borok készítésére is alkalmas - mondta. Hozzátette, hogy a termelőknek ezért is érdemes a jelenleginél több figyelmet szentelniük a portugiesernek.

Győrffy Zoltán úgy vélte, hogy a portugieser megbecsültségét növelné a fajtakutatás beindítása, amely tudományos hátteret biztosítana a szőlészek és borászok munkájához.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés