Kihirdették a legjobb fedélzeti borokat

Kihirdették a legjobb fedélzeti borokat - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Kihirdették a legjobb fedélzeti borokat

Az easyJet, a Carpatair, a KLM és az Alitalia borai bizonyultak a legjobbnak a Business Traveller Hungary által első alkalommal meghirdetett Cellars in the Sky – Égi Borospincék verseny egyes kategóriáiban, amelynek díjazottait december elsején hirdették ki a Vinopolis Budapestben rendezett gálán. A turistaosztály legjobb fehérborát az easyJet szolgálja fel (Louis Mondeville, Cotes de Gascogne Blanc 2010, Franciaország), a business osztály legjobb fehérborát a Carpatair fedélzetén ihatjuk (Sole, Chardonnay 2008, Románia). A vörösborok közül turistaosztályon a KLM lett az első (Terra Andina, Cabernet Sauvignon – Merlot 2010, Chile), a business osztályon pedig az Alitalia nyert (RossoBastardo 2008, Olaszország).
A szervezők különdíját a legjobb fedélzeti borválasztékért az El Al nyerte el, amelynek mindhárom nevezett tétele kategóriájában bekerült a legjobb három közé.
A Business Traveller Hungary, a lap hazai licensztulajdonosa idén ősszel hirdette meg a vetélkedést a Magyarországra közlekedő légitársaságok számára, amelyre a téli menetrendi szezonban felszolgált borokat várták. A hagyományteremtő rendezvényre 12 légitársaság - Aerosvit, Air France, Alitalia, Brussels Airlines, Carpatair, easyJet, El Al, KLM, LOT, Malév, TAP, Tarom – jelentkezett, négy kategóriában (economy fehér és vörös, business fehér és vörös). A versenyre egyaránt nevezhettek diszkont és hagyományos légitársaságok, előbbiek borai az economy osztályban versenyeztek, utóbbiak számára mind a négy kategória nyitva állt.
Összesen 35 tételt kóstolt végig november végén a sommelier-ekből, borászokból, boros szakírókból és üzleti utazókból álló zsűri, amelynek tagjai több kiemelkedően jó tételt is találtak a versenyborok között – de akadt olyan kategória is, ahol csak hosszas tanakodás után tudtak dönteni a legjobbakról.
A zsűri tagjai „vakon” kóstoltak, vagyis senki nem tudta a vizsgált bor származási helyét, évjáratát, nevét, sem a beküldő légitársaságot. Az ítészek egy 100-as skálán pontozták a tételeket, megjelenés, illat, zamat és összbenyomás alapján, több alkategóriában.
A bírálat során a Business Traveller Hungary partnere a Central European Wine Institute (CEWI) volt, Horkay András igazgató és Kristian Kielmayer, a CEWI oktatója, Master of Wine aspiráns vezették az összesen 17 fős zsűrit.
„Jó borokat szolgálnak fel a fedélzeteken, érdemes egy pohárral inni a felhők között is” – javasolja Toronyi Zsuzsa, a CEWI alapítója, aki szerint mind a turista, mind a business kategóriába nevezett borok magas minőséget képviseltek.
A díjátadó ünnepségre a Vinopolis Budapestben került sor, ahol a meghívott vendégek gasztronómiai élményeiről a Carne di Hall Étterem ínyenc borfalatkái, a Pannontej francia és magyar sajtokból álló választéka, a Baldaszti’s különleges olívaolaj és olajbogyó kóstolója és házi sütésű kenyerei, valamint a Vinowonka bonbonjai gondoskodtak. A kóstolók mindegyikéhez a Vinopolis szakemberei választották ki a harmonizáló borokat.

Az eredmények:
Economy osztály, fehérbor:
1.) easyjet - Louis Mondeville, Cotes de Gascogne Blanc 2010/Paul Spain, Chapelle de la Guinchay borászat, Franciaország
2.) TAP - Reserva 2010/Paolo Laureano borászat, Portugália
3.) Brussels Airlines - Chenin Blanc 2011/Paul Sapin, Twiga Hill, Dél-Afrika

Business osztály, fehérbor:
1.) Carpatair - Sole, Chardonnay 2008/Recas borászat, Románia
2.) El Al - Upper Galilee Chardonnay 2010/Recanati borászat, Izrael
3.) Aerosvit - Santa Rita Sauvignon Blanc 2009/Vina Santa Rita, Chile

Economy osztály, vörösbor:
1.) KLM - Terra Andina, Cabernet Sauvignon – Merlot 2010/Terra Andina, Chile
2.) Tarom - Feteasca Neagra 2010/Budureasca, Románia
3.) El Al - Classic Cabernet Merlot 2009/Barkan, Izrael

Business osztály, vörösbor:
1.) Alitalia – RossoBastardo 2008/Ceasarini Sartori, Umbria, Olaszország
2.) El Al - The Chosen Aquamarine 2007/Binyamina Winery, Izrael
3.) TAP -  Casa de Santar Reserva 2007/Casa de Santar, Portugália

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés