Emlékezetes élményekben lesz részük mindazoknak, akik ellátogatnak majd Pannonhalmára, a gyógynövényhét és kolostori vásár rendezvényeire. Nem meglepő, hogy a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) kezdeményezésére idén tavasszal indított, Vidékjáró elnevezésű programsorozat egyik ékköve a közelgő, 2013. augusztus 15.-20. között sorra kerülő tematikus nap, a gyógynövényhét és kolostori vásár, melynek központi helyszíne a Pannonhalmi Bencés Főapátság gyógynövénykertje lesz. A gyógynövények használata majdnem egyidős az emberiség történetével, az ókorból erre már tárgyi bizonyítékaink is vannak A természet e hatalmas gyógyszertára kifogyhatatlan forrás: sokat meríthetünk belőle, egészségünk megóvása – vagy az elvesztett egészség visszanyerése érdekében.
A gyógy-, és aromanövények termesztése, feldolgozása, kereskedelme hazánkban még ma is sikerágazat. Szakemberek szerint – az ország természeti adottságainak köszönhetően – gyógynövényben nagyhatalom lehetnénk, s erre elkezdődött egy országos stratégia kidolgozása is.
Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az érdeklődés a gyógynövények iránt. Napjainkban különösen fontos, hogy megismerjük a népi gyógymódok és gyógynövények történetét, helyes alkalmazásukat. Erre Pannonhalma ideális helyszín, hiszen az apátsági gyógynövénykertben a látogatók megismerhetnek olyan fontos gyógynövényeket és felhasználásukat, mint például a levendula, menta, zsálya, kakukkfű és citromfű.
A gyógynövénynapokon tartott bemutatók után a látogatók különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, és saját gyógynövényes emlékeket készíthetnek a vállalkozó szellemű vendégek. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján gyógynövényáldás keretében a foglalkozások alatt készített csokrokat, valamint a vendégek által otthonról hozott gyógynövényeket is megáldják.
Augusztus 19-20-án színes forgatagra számíthatnak a látogatók a főapátság gyógynövénykertjében. Az első alkalommal sorra kerülő monostori piacon a kolostori termékek vásárát és a világörökségek utcájában magyar világörökségi helyszínek bemutatkozását tekinthetik meg a vendégek. A kiállítók között találkozhatnak majd a Bakonybéli Bencés Monostor, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és a Premontrei Női Kanonok Rend termékeivel, a Fertő-Hansági Nemzeti Park mézeskalácsaival, a Bencés Kiadó könyveivel, a világörökségi helyszínek közül pedig Tokaj boraival, Hollókő kézműveseivel és Pécs városával is. A programokat népzenei koncert színesíti a Gyógynövényház teraszán, és gyógynövényes étel- és italkülönlegességeket kínálnak a Gyógynövényházban és a Viator Apátsági Borászatában.
A Vidékjáró e tematikus napjához az ország több pontján kapcsolódnak fűszer- és gyógynövény-termelők, gyógynövény boltok, öko- és egészségporták, nemzeti parkok és más vidéki szolgáltatók, akik az egészségmegőrzés szellemében kínálnak változatos programokat, kedvezményes szolgáltatásokat.
További részletek és információk a videkjaro.hu internetes portálon folyamatosan hozzáférhetők. Itt találhatók meg a tematikus naphoz „társult” csatlakozó szervezetek, vállalkozók, intézmények is.
Információk: Veiland László  értékesítési és marketing igazgató, tel: 30/202-4135.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés