Fogalmi, nyilvántartásba vételi, élelmiszerhigiéniai, adózási és értékesítési kérdéseket egyaránt tisztázni kell ahhoz, hogy a falusi vendégasztal szolgáltatás igazán beindulhasson Magyarországon – ezek tették időszerűvé az I. Falusi Vendégasztal Konferencia megrendezését.

Szerző: Fucskó Hajnalka

A falusi turizmusban érdekelt szolgáltatókat tömörítő szövetségek és a hatóságok tavaly októbere óta szakmai munkacsoportban dolgoznak a falusi vendégasztal szolgáltatást nehezítő problémák megoldására a turizmusért felelős helyettes államtitkárság kezdeményezésére – mondta Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsosa, aki a falusit turizmussal összefüggő intézkedésekről tartott előadást az I. Falusi Vendégasztal Konferencián.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete által közösen szervezett rendezvényen a megoldásra váró feladatok között elhangzott a kistermelői és a falusi vendégasztal szabályozás szétválasztása, a tevékenységi kör besorolásának tisztázása és ezzel összefüggésben a bejegyzéssel kapcsolatos hatósági jogalkalmazói anomáliák felszámolása.

Szükséges lenne engedélyezni, hogy a falusi vendégasztalra a szolgáltatók más kitermelőktől is vásárolhassanak alapanyagot, továbbá enyhüljenek az általuk előállított és kínált élelmiszerekre, tájjellegű ételekre vonatkozó higiéniai előírások. Utóbbi a szakmai szövetségek által egyeztetett speciális jó higiéniai gyakorlat kidolgozásával valósulhat meg, a közös szakmai munkában szintén részt vevő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jóváhagyásával. Szalay-Zala Andrea, a FATOSZ titkára azt reméli, hogy nyárra lezárulhatnak az ezzel kapcsolatos szakmai egyeztetések.

A konferenciát követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a FATOSZ 27 stratégiai partnerrel együttműködve idén is megrendezi a tavaly útjára indított Vidékjáró éves rendezvénysorozatot, amely 17 tematikus napból áll majd, ezek a népi gasztronómiára, a falusi vendégasztal szolgáltatásra, a kézműves élelmiszert előállító manufaktúrákra, a HÍR védjegyes termékekre és a vidéki csárdákra fókuszálnak. Az első ilyen rendezvény a Húsvéti Sajtnapok lesz, amikor az érdeklődők nemcsak kóstolhatnak és vásárolhatnak közvetlenül a termelőktől, hanem bepillantást nyerhetnek a sajtkészítés munkafolyamataiba is.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés