Kezdődik a busójárás Mohácson

Kezdődik a busójárás Mohácson - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Kezdődik a busójárás Mohácson

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel csütörtökön megkezdődnek a mohácsi busójárás idei programjai, melyek közül a jégzajlás miatt elmarad az egyik fő attrakció, a farsangi koporsó Dunára bocsátása.
Mohács önkormányzata kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a busójáráson hat napon át harminc helyszínen reggeltől estig hetven programmal, köztük zenei, táncos eseményekkel és más kulturális szórakoztató rendezvényekkel várják a több tízezres vendégsereget. Az Ifjúsági Centrumban farsangi készülődéssel induló és a húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló eseménysorozat tucatnyinál is több koncertet, zenei rendezvényt kínál, amelyeken feltűnnek kiváló tamburások, dudások, utóbbiak nemzetközi találkozón "randevúznak" egymással és a muzsikájukat kedvelő közönséggel.
Néptáncbemutatóból, táncházból és bálokból tizenötöt terveznek, a dalosok pedig a hagyományos, immár 41. alkalommal rendezett Schneider Lajos Országos Népdaléneklési Találkozón és a Területi Németnépdal-éneklési Versenyen adnak ízelítőt tudásukból.
A hagyományőrző programokon külföldiek, főként horvátországi előadók is bemutatkoznak, a szerbiai Orpheus Társulat felnőtteknek szóló bábjátékát a Szent János Hotelban láthatják az érdeklődők.
A hajdani mesterek "jeles" tárgyaiból Englert Antal busómaszk-faragó népi iparművész műhelyében nyílik kiállítás. A gyermekeket játszóházi és kézműves-foglalkozásokra invitálják, nekik szól majd a Holló, az Alma együttes és a Kerek Erdő Zenei Műhely produkciója.
A hamisítatlan farsangolásban, vidám bolondozásban ezúttal is a busók járnak az élen: a maszkos, bundás, kereplős csoportok mindennap feltűnnek valahol. Önálló programjaik keretében lesz busólakodalmas, busó táncház, vigasság, bortúra busókkal, továbbá számos bemutató, felvonulás is. A részletes program a busójárás honlapján tekinthető meg.
Az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára 2009-ben felvett busójárás idei programjain a tavalyi rekordlétszámnál, a 750-nél is több, várhatóan 800 busó és további 200 maskarás búcsúztatja a telet.
A programok lebonyolítását idén a különösen hideg időjárás és a jégzajlás nehezíti. A korábbi évekkel ellentétben most csak akkor tartják meg a busók farsangvasárnapi dunai csónakos átkelését, ha addig ritkul a jég vagy sikerül jégtörővel biztonságos utat vágni a Mohács-szigetről vízen érkező álarcosoknak. A farsangi koporsó vízre bocsátása elmarad, bár a koporsót ettől függetlenül elviszik a Sokac-révbe, ahol élőzenés táncbemutatóban gyönyörködhet a közönség.
A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.
A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt - meg turistákat, akikből a busójárás ideje alatt több mint 30 ezret is vendégül lát a 20 ezer lelkes Duna-parti város.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés