A második alkalommal megrendezett Budapest Bora versenyre 95 tétel érkezett, mintegy fele-fele arányban fehér- és vörösborok, amelyeket szerdán bírálnak el a Városligetben, az eredményeket azonban csak november 17-én hirdetik ki.

Forrás: MTI |

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a bírálat megkezdése előtt hangsúlyozta: a bor olyan nemzeti érték, amely mellé a fővárosnak oda kell állnia, mindez jól illeszkedik a korábban meghirdetett A nemzet fővárosa programba.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hozzátette: Budapest nem régóta ugyan, de borvidékhez is tartozik, a XII. kerületben lévő Kadarkáink kertje ültetvény néhány hete csatlakozott az Etyek-budai borvidékhez.

Horkay András, az Országos Borszakértői Bizottság elnöke többek között arról beszélt: a négy bíráló bizottságnak - amelyek szakemberek segítségével értékelik, minősítik a bormintákat - nem lesz könnyű dolguk, mert egy-egy testületben több mint húsz bormintát kell minősíteniük. A bizottságok által legjobbnak ítélt tételeket újra kóstolva ítélik oda a Budapest Bora elismeréseket a legjobbnak talált fehér-, illetve vörösbornak.

Kiss Eliza az idei szüretről az MTI-nek azt mondta, hogy az mind minőségben, mind pedig mennyiségben gyengébb lesz a vártnál, bár a szüret még nem ért véget, így végleges adatok még nincsenek. A mostani becslés szerint a pincékbe az idén mintegy 2,5 millió hektoliter bor kerülhet. Ez a mennyiség elmarad mind a több éves átlagtól, ami 2,7 millió hektoliter, mind a várakozástól, ami 3 millió hektoliter körüli volt.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés