Összesen száznyolcvan borászat fogott össze Alsó-Ausztria három borvidékén, Kremstalban, Kamptalban és Traisentalban, hogy a Bortavasz (Weinfrühling) elnevezésű rendezvénysorozat keretében nyitott pincékkel és programokkal várja a vendégeket szombaton és vasárnap.

Április utolsó hétvégéjén Krems, Langenlois és Traismauer környékén a boré a főszerep: a három Duna menti borvidék eredetvédett (DAC) borai, a zöldveltelini és a rajnai rizling mellett a pincészetekbe látogatók olyan, helyben kevésbé tipikus fajtákkal is találkozhatnak, mint a muskotály és a sauvignon blanc vagy akár vörösborokkal, mint a zweigelt - közölte Alsó-Ausztria turisztikai hivatala az MTI-vel.

Nemcsak a korábbi évjáratok lesznek azonban kóstolhatók, a három borvidék termelői ugyanis a Bortavasz alkalmával mutatják be először 2013-as újboraikat.

Az érdeklődők 10 euróért vásárolhatnak karszalagot, mellyel a két nap során szabadon végigjárhatják az általuk kiválasztott borászatokat. A szervezők kisbuszokkal segítenek a pincékhez való eljutásban, és több helyen kerékpárt is lehet bérelni.

Az Ausztria talán legismertebb borvidékét, Wachaut keletről határoló Kremstal központja Krems an der Donau. A Duna-parti városka történelmi épületei között nagyon sok évszázados borospince bújik meg, a település határait pedig a szárazföld felől minden oldalról szőlőültetvények jelzik. Kremstal mellett terül el az egyedi klímájú Kamptal, ahol a Waldviertel irányából érkező hűvösebb légtömegek a Duna-völgy enyhébb levegőjével találkoznak. A borvidék központjában, Langenloisban a szőlők közé épült designhotel is várja a borkedvelőket.

A folyótól délre elhelyezkedő Traisental fiatal, dinamikus borvidékként határozza meg magát, ahol azonban szintén jó minőségű zöldveltelini és rajnai rizling terem.
A Bortavasz programjai közül a szervezők kiemelték a traismaueri kastélyba szombat estére Flaschenmob címmel meghirdetett találkozót, melyre a részt vevő 32 borász mellett minden borkedvelőt várnak, Kremsben pedig még a Képregénymúzeumban is a borról szól minden: a látogatók Nick Knatterton mesterdetektív segítségével nyomozhatnak az ízek és illatok után.

Április közepétől nemcsak Kremstal, Kamptal és Traisental, hanem Alsó-Ausztria többi borvidéke - Wachau, Wagram, Weinviertel, Carnuntum és a Thermenregion - is sok rendezvénnyel várja a látogatókat.

Az alsó-ausztriai borvidékek gazdái csaknem 30 ezer hektáron gazdálkodnak, ez a terület Ausztria borszőlőültetvényeinek több mint felét teszi ki, és a régióban található a világ leghosszabb borútja is, amely 800 kilométeren át kanyarogva köti össze a nyolc borvidék mintegy száz települését.




   

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés