Négy borvidék négy különböző tematikájú program mentén mutatkozik be a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) júliusi Borszerda estéin, amelyeken a borok mellett a közönséget kiállítások, tárlatvezetések, táncelőadások, dzsesszkoncertek várják.

Július 9-től négy héten keresztül minden szerdán este 10 óráig várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Galériában a Budavári Palota panorámaterasza - közölte az MTI-vel a múzeum.

Ezen a nyáron a Borszerdák középpontjába a négy égtáj kerül: a Kárpát-medencei borvidékek közül a látogatók a Garam-menti borvidék, Villány, Pannonhalma, majd Tokaj boraival ismerkedhetnek meg. A négy szerda estén Arcok, borok, beszélgetések - négy égtáj borászai címmel az idei Borszerdák borászai is bemutatkoznak.

Július 9-én a déllel kezdődik a program: a villányi borvidéket Kiss Gábor Pincészete képviseli. Gimesy Péter művészettörténész Csók István és a nők címmel tart előadást, de a "déli tájakra" tárlatvezetések is indulnak az MNG gyűjteményében Rippl-Rónai József: Párizs és Kaposvár, Csontváry Kosztka Tivadar és Taormina, valamint "Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí. Válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből" címmel. Az első Borszerdán fellép a Botafogo Táncegyüttes és Bacsó Kristóf triója, az est vendégei a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a Csoko-Láda csokibolt lesznek.

Egy héttel később az észak tematikája mentén alakul a Borszerda programja, borász vendégként a Garam-menti Muzsláról Bott Frigyes Pincészete érkezik. Dragon Zoltán művészettörténész előadásában a "déli tájak északi festője", idősebb Markó Károly művészetét ismerteti meg az érdeklődőkkel, míg Mednyánszky László és a Tátra, Késő gótikus szárnyasoltárok, a középkor remekművei címmel indulnak tárlatvezetések. Fellépnek Lippai Andrea és Pirók Zsófia, a FlamenCorazónArte Táncszínház vezető művészei és a Balogh Adri-quintett.

Nyugatra viszi a látogatókat a július 23-i Borszerda, amelynek vendége a Pannonhalmi Apátsági Pincészet lesz. Büki Barbara művészettörténész és Szolláth Dávid irodalomtörténész közösen tart előadást "Női típusok az 1930-as évek művészetében. Derkovits és Viki" címmel, tárlatvezetések pedig Párizs és a magyarok: magyar festők Párizsban a századfordulón, valamint Bogdány Jakab, a leghíresebb angol-magyar festő címmel várják az érdeklődőket. A közönség ezen az estén az Argentin Tangó Táncszínház művészeivel és a Pátkai Rozina-quartettel találkozhat.

Július 30-án a kelet lesz a középpontban, Tokaj-Hegyalja képviseletében pedig a Sauska Pincészet kínálja majd borait.

Bellák Gábor művészettörténész Benczúr Gyula portréművészetéről tart előadást, míg az aznapi tárlatvezetések a nagybányai művésztelep - Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Csók István -, valamint a gödöllői művésztelep alkotóinak festészetét ismertetik meg a közönséggel, amely ezen az estén Feledi János táncelőadásával és a Hajdu Klára-quartettel is találkozhat.

A programra váltott belépőjeggyel több időszaki kiállítás is megtekinthető. Ezeken az estéken nyitva tart a Budavári Palota kupolája is.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés