Az európai borokat vizsgálja Peking




Kína hivatalosan is megkezdi az európai borok bevitelére vonatkozó szubvencióellenes vizsgálatát, hogy kiderítse, nem exportálnak-e európai borokat a termelői ár alatt Kínába. A kínai kereskedelmi minisztérium (MOFCOM) azt is közölte, hogy az eljárás legalább egy évig fog tartani, hangsúlyozottan a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) eljárási szabályai szerint.

Hozzátették, hogy a tárca a "nyíltság, a méltányosság és az átláthatóság alapelveit érvényesítve, valamennyi fél törvényes jogait tiszteletben tartva, a tényekre és a vonatkozó jogszabályokra alapozottan fog méltányos döntést" hozni.
A kínai kormány arra hivatkozik, hogy vizsgálatát a kínai bortermelők panasza alapján indította meg, s azt akarja kideríteni, hogy az uniós termelők hazájukban részesültek-e - a kínai termelőket, illetve feldolgozókat hátrányba hozó - támogatásban.
Uniós szakemberek véleménye szerint a kínai lépés egyfajta válasz a kínai napelemexport korlátozását célzó uniós védővámokra. Az Európai Bizottság szóvivője csalódottságának adott hangot a július elsejei döntéssel kapcsolatban, és kilátásba helyezte, hogy kérik annak megvizsgálását, hogy a lépés összhangban van-e a WTO-szabályokkal. Azok ugyanis nem tesznek lehetővé effajta "megtorló" válaszintézkedéseket, de az összefüggés nehezen vagy egyáltalán nem bizonyítható.
A Pekingben dolgozó uniós szakdiplomaták korábban az MTI érdeklődésére elmondták, hogy a döntés évekre visszavetheti az ágazatot a várható vámemelés mértéke, illetve annak pszichikai hatása miatt. Az antiszubvenciós eljárás ugyanis hosszadalmas, a bizonyítás rendkívül bonyolult, s az egy-két éves folyamat közben az importőrök új szállítókat kereshetnek.
Úgy tudni, a kínai hatóságok leghamarabb 4-8 hónap múlva léptethetnek életbe ideiglenes intézkedéseket, s a büntetővámok a borok esetében nem haladhatják majd meg a 20 százalékot.
2012-ben a kínai borfogyasztás 9 százalékkal nőtt, s ezzel a kelet-ázsiai ország a világ harmadik legnagyobb borfogyasztója lett, az Egyesült Államokat megelőzve. 2011-ben a kínai borpiac értékben 24 százalékot meghaladóan nőtt. Becslések szerint 2016-ra 2011-hez képest több mint 93 százalékos piaci bővülésre számíthat az ágazat. Kína már ma is a bordeaux-i borok legnagyobb importőre.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés