Hogyan szervezz egy estét a barátokkal, borral és szórakozással - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
Pin It

Sokak számára fontos kérdés, hogy a barátokkal eltöltött időt hogyan lehet hasznosan és kulturált módon megszervezni. Egy éjszakába nyúló borvacsora például kiváló stílust adhat egy baráti összejövetelnek, ezért most egy ilyen alkalom megszervezésének mikéntjeiről adunk némi információt.

Legyen meg a témád

Ha borpartira készülsz, a téma megadása lehetővé teszi, hogy értelmes módon leszűkítsd a fókuszt. Koncentrálhatsz egy adott régió fajtáira vagy egy adott szőlőre. Összehasonlíthatod a régiókat, árakat, társításokat vagy bármi mást. Nem mindegy, hogy mi a téma, hiszen szem előtt kell tartani a vendégeket. Ha tudod, hogy a társaság tagjai kifejezetten kedvelik a vörös színt, például gondot okoz, ha olyan témát tervez, amely a tölgyfahordós chardonnay-t hasonlítja össze az acélhordós chardonnay-val. Ha laikusokat szórakoztatsz, lehet, hogy nem a magas tannintartalmú borokra szeretnéd összpontosítani a bulit.

Gondoskodj arról is, hogy az üres időszakokban meglegyen a szórakozási lehetőség akár társasjáték, akár kártya, de még egy pár gyors kör is szóba jöhet különböző valódi pénzes nyerőgépek társaságában. Ha jól választod meg a szabadidőt kitöltő szórakozási lehetőséget, akkor garantáltan jól fogják érezni magukat a vendégek. 

Tervezd meg az ételt

Feltehetően azt szeretnéd, ha a vendégek a buli során megőriznék képességeiket. Ehhez valami szilárd dolog kell, ami megakadályozza, hogy a buli csúnya fordulatot vegyen. Ezenkívül a borok jobban passzolnak egyes ételekhez, mint mások. Ha a bor javasolt párosításokat tartalmaz, vedd figyelembe ezeket a javaslatokat. Ha nem, fordulj a helyi szaküzlethez vagy egy borszakértőhöz. Ha viszont erősen érzed egy adott bor árnyalatait, akkor megpróbálhatod az ösztönös párosítást. Melyik étel hozza ki a fűszeres malbec borsos ízét, vagy a pinot noir finomabb gyümölcsös árnyalatait? Van egy konkrét merlot, amelyet szívesen bemutatnál, és begyűjtenéd mások véleményét? Ha kísérletezel és tanulsz, akkor a buli hátralevő részében szépen mutatkozhatsz.

Extra tippek a vendégélmény további fokozására

Egy sikeres borvacsora megtervezésének nem kell bonyolultnak lennie, de ne hagyd figyelmen kívül azokat az apró részleteket sem, amelyek igazán emlékezetessé tehetik az estét a barátokkal. A két legfontosabb funkció, amelyet ajánlhatunk, a kóstolójegyzetek és a kóstoló alátétek. Ja, és ne feledkezz meg egy vödrről azok számára, akik úgy döntenek, hogy nem fejezik be az ízlelést.

A megjegyzések olyan egyszerűek lehetnek, mint a bor hátsó címkéjén található leírás lemásolása, vagy bizonyos borok és régiók „borkóstoló megjegyzései”-re keresés. A jegyzetek nem csak a tapasztalt rajongók számára nyújtanak jó útmutatót, hanem informatív útmutatást azoknak is, akik többet szeretnének megtudni és mélyebben megérteni, mit kell keresniük a boroknál és a párosításoknál.

Az alátétek egyszerűek és kényelmesek, hiszen lehetővé teszik, hogy egyszerre három vagy több pohár bort igyon meg valaki anélkül, hogy összekeverné őket. Ez egy nagyszerű pont arra is, hogy spontán ízelítőt firkálj, miközben forogsz, szippantasz és kortyolsz. Ezek lehetnek egyszerű házi készítésű változatok, vagy rengeteg nyomtatható sablon található az interneten. Csak keress a borkóstoló alátétek között néhány nagyszerű ötletért.

Házigazdaként érdemes néhány pillanatot eltölteni a vendég fogadásával és köszöntésével, és röviden elmagyarázni a koncepciót, a témát és a kóstolás menetét. Nem kell bonyolultnak lennie, csak tudasd velük, hogy kezdetben kis adagokat fogsz önteni az összes kóstolt borból, és az alátét segíti, hogy milyen borokat kóstoljanak. A kóstoló jegyei utalni fognak azokra a fajtákra, évjáratokra, régiókra, aromákra és ízekre, amelyekkel ezen a borutazáson találkozhatnak.

Ahogy szokás mondani, „az élet túl rövid a rossz borhoz”, ezért biztasd vendégeidet, hogy legyenek nyitottak, és hagyjanak egy kis időt egy új vagy ismeretlen bor kipróbálásakor, de ne habozzanak kiönteni és továbblépni, ha nem nekik való. Remélhetőleg ez segít a következő borvacsora megtervezésekor, és legalább egy pici magabiztosságot ad ahhoz, hogy bátran elvállald egy ilyen alkalom lebonyolítását. 

Pin It

Csabai Kolbászfesztivál 2021 - 4.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
Pin It

2021. október 29-31. között

Az idei évben Békéscsabán a fesztivál programjainkat, a hagyományokat és a tradíciókat megőrizve, rendhagyó módon, kolbásztöltő versenyek nélkül rendezzük meg.

Sajnos az elmúlt évben a járványhelyzet nem tette lehetővé a rendezvény megtartását, de idén nem hagyjuk fesztivál nélkül az érdeklődőket.

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

vadfokhagymaméz, cigányfokhagymaméz
Baranya megye, Mecsek
méz
pikáns aromájú, az édes íz mellett a hagymajelleget is diszkréten tartalmazó, igen tiszta fajtaméz, a méz-különlegességek iránt érdeklődők igazi csemegéje.
A medvehagymaméz színe világossárga, olykor enyhe zöldes árnyalattal. A frissen pergetett méz kissé hagymaszagú, amely később, a tárolás során megszűnik. A méz aromája kellemes, üde. A méhek a medvehagyma (Allium ursinum L., Liliaceae) nektárjából gyűjtik.
A medvehagyma valószínűleg már a legutóbbi jégkorszak (Würm) idején is jelen volt a Kárpát-medencében, sőt a mainál nagyobb területen terjedt el. Korábban összefüggő áreája mára már szétszakadt, és csak elszigetelt foltokban tenyészik a hűvösebb, nyirkosabb vidékeken, többnyire a hegyekben. A Dél- Dunántúlon tavasszal hatalmas foltokban, mindent elborítva virágzik.
Magyarországon a medvehagymát a köznép mindig ismerte, és fűszerként, sőt gyógynövényként használta. Ilyen irányú hazai hasznosítása az utóbbi 50-60 évben fokozatosan csökkent.
A régióban a méhészkedés elterjedésével – mint jó és tömeges méhlegelőre – figyeltek fel a medvehagymára. Ezt a különleges fajtamézet csak a Dél-Dunántúlon gyűjtik és pergetik, visszaemlékezések szerint mintegy 50 esztendős múltja van.
Csemegeként, mézkülönlegességként az ínyencek fogyasztják. Kevesen ismerik és keresik. Feltételezhető, hogy enyhébb légzőszervi megbetegedésekkel szemben jótékony hatású. Hasonlóság vélelmezhető aromakomponensekben a vöröshagymamézzel, amelynek gyógyító hatása már beigazolódott.
A medvehagyma Pécs felett, a Mecsekben, az Árpádtető–Abaliget–Orfű térségben, a bükkösök aljnövényzeteként tömegesen él. Korán, már április közepén, kb. egy hétig virágzik, intenzív fokhagymaszagot árasztva. A virágzás ideje rövid, viszont meglehetősen stabil időtartamú. Köszönhetően a Mecsek mediterrán jellegű éghajlatának – amely a rovarok fejlődését is segíti – és a szakszerű méhészeti munkának, erre az időre a méhészek már meg tudják erősíteni a családokat, alkalmassá teszik őket a hatékony nektárgyűjtésre. Gondos beteleltetéssel, az egészséges méz folyamatos biztosításával és a korai virágpor segítségével gyorsan felfejlesztik a családokat a virágzó medvehagymára való vándorlásra. A medvehagymaméz tiszta fajtamézként való gyűjtését egyrészt az segíti, hogy bár áprilisban más növények is virágoznak, de a bükkösöknek szegényes az aljnövényzete, és a medvehagyma olyan vonzó a méhek számára, hogy nincs elvonó növénye, másrészt a medvehagyma virágzása idején még nem szaporodtak el a növények szívó szájszervű kártevői (levéltetvek, kabócák), és a méz édesharmattal1 sem keveredhet. A hordáskor a kaptár körül hagymaszag terjeng, a pergetés után a mézen azonban már nem érezhető ez a jellegzetes illat.
A mecseki erdők jelentős része állami kézben van, ami az odavándorlást, az ott-tartózkodást megkönnyíti. A medvehagymaméz nem tömegáru, hanem különleges ritkaság. Csak néhány méhész teszi meg, hogy miatta vállalja a vándorlás fáradalmait, veszélyeit. A közeli falvak és az erdészházak méhcsaládjai kilométerekről is felkeresik az egyszerre és bőségesen virágzó medvehagymát. A rendszeresen medvehagymamézet gyűjtő méhészek száma mintegy
10-15 fő. Az évente begyűjtött méz mennyisége 1-1,2 tonnára becsülhető.
Csak akkor összetevője a vegyes virágméznek, ha érdeklődés hiányában nincs rá elég vevő, a felvásárló nem tart rá igényt, ezért a méhész nem pergeti ki külön. Ha a kereskedelem felébresztené az érdeklődést ez iránt a különlegesség iránt, a termelés fokozható lehetne.
1986-tól a medvehagymaméz rendszeresen kapható a pécsi boltokban, de jellemzően a piacokon, üvegekbe töltve értékesítik a termelők.

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Vissza az alapokhoz! Ez is lehetne Frank Zsolt mesterszakács receptajánlójának mai jelmondata, aki a Roosevelt téri Halászcsárdában az igazi, házi majonéz, majonézmártás, tartármártás és a remoulade mártás elkészítését mutatja be néhány percben.

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba 2018

Időpont: 2018. október 19 - 22.

A szervezők már készülnek 22. Csabai Kolbászfesztiválra. Találkozzunk 2018. október 19-22. között Békéscsabán. Megnyitottuk az asztalfoglalást és a versenykiírásokat! Válassz időben versenyt és hozd a csapatod! Jelentkezz, hogy Te is ott lehess, mert még egy ilyen buli nincs egész Európában! Megkezdődött a jegyértékesítés is és folyamatosan közzé tesszük a fesztiválon fellépő zenekarok nevét is. Akik biztosan ott lesznek a 22. Csabai Kolbászfesztiválon: Punnany Massif, Csík Zenekar - Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Balkan Fanatik, Majka, Magna Cum Laude, Freddie, Neoton Familia Sztárjai, Lofti Begi & Varga Viktor, Korda György és Balázs Klári, Kovács Kati, Kowalsky meg a Vega, Pa-Dö-Dő, Horváth Tamás, Rúzsa Magdi.

VERSENYKIÍRÁSOK -részletek a honlapon

FIGYELEM! IDŐPONTVÁLTOZÁS!
A 22. Csabai Kolbászfesztivál Nemzetközi Szárazkolbász Versenyének új időpontja: 2018. október 04.

2018.10.19. Ingyenes ifjúsági gyúróverseny, Munkácsy Mihály sátor
2018.10.20. Nemzetközi kolbászgyúró verseny, Mokry Sámuel sátor
2018.10.20. Nemzetközi kolbászgyúró verseny, Munkácsy Mihály sátor
2018.10.20. Nemzetközi kolbászgyúró verseny, Sportcsarnok
2018.10.21. Támogatott gyúróverseny, Mokry Sámuel sátor
2018.10.22. Töltöttkáposzta-főző verseny, Szabadtéri színpad

Koncertek

2018. október 19. péntek
Balkán Fanatik
Csík Zenekar - Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák
Freddie
Hevesi Happy Band
Punanny Massiff
Dj. Bárány Attila
Opitz Barbi

2018. október 20. szombat
3+2 zenekar
Neoton Familía Sztárjai
HamKoHam
Magna Cum Laude
Metzker Viktória

2018. október 21. vasárnap
Korda György és Balázs Klári
Kovács Kati ÉLŐ Nagykoncert
Kowalsky meg a Vega
DJ Szecsei Apátok bulija
Hamvai P.G.
Lackās akusztik
Parno Graszt & Bohemian Betyars

2018. október 22. hétfő
Majka és a Ők
Rúzsa Magdi
3+2 zenekar
No Sugar
Szalonna és Bandája

JEGYVÁSÁRLÁS

Válassza ki a jegyet vagy bérletet, adja meg a vásárolni kívánt darabszámot, majd helyezze azt a kosárba! A kosár megtekintéséhez és a jegyek megvásárlásához kattintson a  Tovább a kosárhoz gombra!

Egyénenként maximum 40 db jegy vásárlására van lehetősége. A sikeres vásárlást követően a jegyeknek megfelelő kuponokat elküldjük emailben, amiket ki kell nyomtatnia. A helyszínen, a kuponok ellenében veheti át a belépésre jogosító karszalagokat. A fizetést bankkártyával, vagy átutalással teljesítheti.

A programok változásának jogát fenntartjuk!

FIGYELEM!

A HELYSZÍNEN VÁSÁROLHATÓ JEGYEK ÁRAI VÁLTOZATLANOK, MEGEGYEZNEK A WEBOLDALON SZEREPLŐ JEGYEK ÁRAIVAL!

4 NAPOS BÉRLET HELYSZÍNI VÁSÁRLÁSÁRA IS VAN LEHETŐSÉG, DE CSABA KÁRTYA KEDVEZMÉNY CSAK ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS SORÁN ÉRVÉNYESÍTHETŐ!

6 ÉVES KOR ALATT A BELÉPÉS INGYENES.

Jegyvásárlás átutalással történő teljesítésére csak 2018. október 12. éjfélig van lehetőség. Október 13-tól elővételes jegy már csak bankkártyával vásárolható.

Pénteki napijegy - 2018.10.19.

Napi belépő a 22. Csabai Kolbászfesztivál pénteki programjaira.

ELŐVÉTEL
Elővételben vásárolható napijegy: 2 500 Ft

Szombati napijegy - 2018.10.20.

Napi belépő a 22. Csabai Kolbászfesztivál szombati programjaira.

ELŐVÉTEL
Elővételben vásárolható napijegy: 3 000 Ft

Vasárnapi napijegy - 2018.10.21.

Napi belépő a 22. Csabai Kolbászfesztivál vasárnapi programjaira.

ELŐVÉTEL
Elővételben vásárolható napijegy: 3 000 Ft

Hétfői napijegy - 2018.10.22.

Napi belépő a 22. Csabai Kolbászfesztivál hétfői programjaira.

ELŐVÉTEL
Elővételben vásárolható napijegy: 2 500 Ft

Négynapos bérlet - 2018.10.19-2018.10.22.

Négynapos bérlet a 22. Csabai Kolbászfesztiválra.

ELŐVÉTEL
Elővételben vásárolható bérlet: 7 500 Ft

Négynapos bérlet - 2018.10.19-2018.10.22.

Csaba Kártyával vásárolható négynapos bérlet a 22. Csabai Kolbászfesztiválra. Csaba Kártyánként maximum 5 db bérlet vásárlására van lehetősége. A vásárlás során meg kell adnia a jogosult kártyaszámokat.

CSABA KÁRTYA, ELŐVÉTEL
Csaba Kártyával vásárolható bérlet: 6 000 Ft

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Forrás: https://www.programturizmus.hu/

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés