Vince-napi vesszővágás Ópusztaszer

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Vince-napi vesszővágás

Időpont: 2011. 01. 22.
Helyszín: Ópusztaszer, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Telefon: 62/275-133/121-es mellék
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Link: http://www.opusztaszer.hu

Szent Vince vértanú a szőlészek, borászok védőszentje. 2011-ben ünnepnapján, január 22-én kerül megrendezésre az év első jeles napja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Szent Vince Borrend közreműködésével megtartott rendezvényen forralt borral, teával, élő népzenével kísért borbemutatóval várjuk Vendégeinket.
Ópusztaszer ma nem része borvidéknek, de a középkorban jelentősebb szőlőtermesztés folyhatott a területen, hiszen az itt feltárt középkori monostor gazdasági épületei között volt az Alföld egyik legnagyobb borospincéje is.
A néphagyomány szerint ezen a napon tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. ?Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" - tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó (már ha van) ezen a napon, akkor jó termésre számítanak.
Az Emlékparkban az ún. ?vincevessző" levágásával történik a jövendölés. Ennek során lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, a rügyek kifakadnak, így a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlőtőkék állapotára vonatkozóan.

Részletes program hamarosan.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés