Horvát-magyar borturisztikai együttműködés




Borturisztikai szolgáltatások közös fejlesztésébe kezdett egy horvátországi település és két magyarországi szakmai szervezet a napokban, az egy évig tartó projektre 405 ezer eurót költenek. Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület elnöke kedden Pécsen sajtótájékoztatón elmondta, hogy Krizevci város irányításával, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület és a Mecseki Borrend Egyesület partnerségével, s döntő részben az Európai Unió pénzügyi támogatásával létrejön a Krizevci-Kalnik-Orehovec borút Horvátországban, és borturisztikai centrum létesül Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben.
A projektben közreműködő szakemberek "leltárt" készítenek a horvát-magyar határ két oldalán fellelhető természeti és kulturális értékekről, s ezeket felhasználják marketingkiadványokhoz, a borutak szolgáltatásainak javításához, bővítéséhez.
Az elképzelések között szerepel a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület minősítési rendszerének fejlesztése, ennek átdolgozása az újonnan alakult horvátországi borút számára, illetve a horvát partnerek látogatása is a Pécs-Mecseki Borúton.
A borutakat horvát, magyar és angol nyelvű promóciós anyagokkal, borászati térképekkel népszerűsítik, emellett a határ két oldalán képzéseket, borászati, gasztronómiai és kulturális rendezvényeket is tartanak.
Gonda Tibor elmondta: a horvát-magyar együttműködést a horvát fél kezdeményezte, hogy "Magyarország egyik legaktívabb borútja", a Pécs-Mecseki Borút tapasztalatait felhasználhassa a Krizevci-Kalnik-Orehovec borút kialakításához.
Az egyesületi elnök hozzátette: A projekt magyar résztvevői azt remélik, a közös munkának köszönhetően erősödik a pécsi és a város környéki borászok piaci pozíciója és fejlődik a gasztrokultúra.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés